logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Újraindulhat az ukrán gabonaexport, amely mérsékli az elszabadult élelmiszerárakat

Hamarosan újraindulhat a gabona- és élelmiszer-export az ukrajnai kikötőkből, az erről szóló egyezményt pénteken Isztambulban írták alá Ukrajna, Oroszország és Törökország képviselői. A háború miatt hónapok óta nem tudták kihozni a gabonát Ukrajnából, ami élelmezési válsággal fenyegette a világot. Az ENSZ főtitkára mérföldkőnek nevezte a megállapodást – hangzott el az M1 Híradójában.

A tüzérségi támadásokkal dacolva próbálják betakarítani a termést az ukrajnai gazdák. A feladat nem veszélytelen: a frontvonal közelében fekvő termőföldek egy része tele van aknákkal, ráadásul a becsapódó lövedékek nyomán újra meg újra lángra kap a gabona.

Ennél is nagyobb gond az, hogy mihez kezdjenek a learatott gabonával. A tárolók még tele vannak a tavalyi terméssel, miközben a nagyobb silók egy része súlyosan megrongálódott a rakétacsapásokban. A gazdák tehetetlenül nézik, ahogyan odalesz a megélhetésük.

Ez egy katasztrófa, nemcsak nekünk, hanem az egész országnak, még a világ is megszenvedi. Van gabonánk, de nem tudjuk eladni. Közben fizetni kell a munkásokat, a törlesztőrészleteket, és a családot is el kell tartani” – panaszolta az egyik csernyihivi gazda.

Közben Ukrajna kikötőiben felhalmozódott a kivitelre szánt gabona.

A háború előtt Ukrajna havonta 4 és fél millió tonnányi mezőgazdasági terméket exportált a Fekete-tengeri útvonalon. Most viszont csak Odesszában több, mint 20 millió tonnányi jó minőségű búza vár a szállításra, hónapok óta.

Az elakadt szállítmányok miatt a gabonapiacon már néhány hét után az egekbe szöktek az árak. Ukrajna a világ egyik legnagyobb gabonaexportőre, elsősorban közel-keleti és afrikai országokat lát el mezőgazdasági termékekkel. A búzabehozatalra szoruló Libanon például békeidőben több, mint 80 százalékban Ukrajnától vásárolt. A gabonaválság miatt az alapvető élelmiszerárak is világszerte emelkedtek.

Kapcsolódó tartalom

A világszervezet hónapok óta kongatta a vészharangot és próbálta rávenni Moszkvát és Kijevet, hogy találjanak megoldást a problémára. Végül Törökországnak sikerült egy asztalhoz ültetnie az ukrán és az orosz tárgyalódelegációkat, így a múlt héten a török védelmi miniszter bejelentette, hogy az ENSZ közreműködésével kidolgozták a biztonságos szállítási folyosókról szóló megállapodást.

Az egyezményt péntek délután írták alá Isztambulban, Antonio Guterres ENSZ -főtitkár jelenlétében, aki nyaralását megszakítva utazott a török városba, hogy részt vegyen az ünnepségen.

A politikus megköszönte minden érintettnek, hogy a globális közjó érdekében félretették nézeteltéréseiket.

Kétség nem fér hozzá, hogy ez a megállapodás az egész világ számára kedvező. Megkönnyebbülést hoz a csőd szélére került fejlődő országoknak, és az éhínség által fenyegetett embereknek. Ez a megállapodás az elszabadult élelmiszerárakat is segít mérsékelni” – fogalmazott Antonio Guterres ENSZ-főtitkár.

A háborús feszültség azonban még a aláírási ceremónián is érzékelhető volt. Az orosz védelmi tárca vezetője, valamint az ukrán inafrastruktúráért felelős miniszter egyetlen pillanatig sem ült egy asztalnál. Mindketten csak Törökországgal és a világszervezettel írták alá az egyezményt. Ennek értelmében a gabonaszállítmányokat ukrán hajók kísérik át a kikötők környékén elaknásított vizeken.

Oroszország ez idő alatt szünetelteti a támadásokat. A szállítmányokat a törökök vizsgálják át. Az első hajók már a jövő héten elindulhatnak. A megállapodás máris érezteti hatását az árutőzsdéken, ahol aláírás után csaknem 5 százalékkal csökkent a búza ára.

Ajánljuk még