logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Habeck nem pihen – a német miniszter új javaslata szerint 12 fok is elég bizonyos munkahelyeken

| Szerző: hirado.hu
„Azokat a nyilvános helyiségeket, amelyeken csak átmegy az ember, nem szabad állandóan fűteni” – ezt is mondta a német zöldpárti gazdasági miniszter, magyarul a folyosók, nagy csarnokok, műszaki helyiségek vagy bejárati előterek hidegek maradhatnak télen. Ezúttal ötpontos csomagot jelentett be csütörtökön Berlinben Robert Habeck, a Zöldek által delegált szövetségi gazdasági miniszter.

Újabb, ezúttal ötpontos csomagot jelentett be csütörtökön Berlinben Robert Habeck, a Zöldek által delegált szövetségi gazdasági miniszter az energiaellátás biztosítására – számol be róla a Focus német lap.

Habeck miniszter cáfolta, hogy állami fűtésszabályozást rendelnek el, mint fogalmazott, „soha nem volt arról szó, hogy valamiféle hőségrendőrséget vezetnénk be”.

Ötpontos csomag – otthoni munkavégzés, hidegebb helyiségek, fűtésellenőrzés, nem lesz kötelező minimális hőmérséklet, nem lehet fűteni a magánmedencéket

Az ötpontos csomag első eleme az otthoni munkavégzéshez való visszatérés ötlete, erről Habeck úgy nyilatkozott, „beszélnünk kell arról, hogyan tudunk energiát megtakarítani az otthoni irodák nagyobb mértékű használatával”. A Focus szerint valószínűleg sok cég örömmel fogadná ezt a megoldást, mert a lakossági fogyasztókhoz hasonlóan aggódnak a magas energiaárak miatt, és a lehető legnagyobb mértékben csökkenteni akarják az energiaszámlákat.

A második a középületek és a vállalkozások energiatakarékossági intézkedéseire vonatkozik, Habeck rendeletben akarja kötelezni őket az energiatakarékosságra.

„Azokat a nyilvános helyiségeket, amelyeken csak átmegy az ember, nem szabad állandóan fűteni” – fogalmazott a német zöldpárti gazdasági miniszter, magyarul a folyosók, nagy csarnokok, műszaki helyiségek vagy bejárati előterek hidegek maradhatnak télen, hacsak nincsenek ezt megakadályozó biztonsági követelmények.

Németországban a munkahelyi rendelet eddig azt írta elő, milyen melegnek vagy hidegnek kell lennie a munkahelyeken, a minimális hőmérsékletet az úgynevezett jellemző tevékenység határozza meg: például könnyű, ülő vagy álló, időnként járkáló munka esetén a hőmérsékletnek legalább 20 fokosnak kell lennie. A közepesen nehéz, kézzel vagy lábbal végzett, ülő, sétáló vagy álló munkához elegendő a 19 vagy akár 17 fok is,

aki pedig keményen dolgozik, annak meg kell elégednie a 12 fokos szobahőmérséklettel.

Habeck szerint emellett a szociális partnerekkel is tárgyalni kell a munka- és üzemeltetési területeken az energiatakarékosság további lehetőségeiről, így például elképzelhető, hogy ahol lehetséges, megszervezik a karácsonyi vállalati szabadságokat úgy, hogy egy irodát akár egy hétig ne kelljen fűteni, mert ezzel is energiát lehet megtakarítani.

Harmadik pontként gázmegtakarítást célzó intézkedéseket is terveznek a lakásokban a fűtési szezonban, Habeck kötelező fűtésellenőrzést jelentett be, a gázfűtéses rendszerek tulajdonosait kötelezik erre.

Negyedik pontként a következő két téli szezonra a lakás-, vagy házbérlők nem lesznek kötelesek fenntartani a minimális hőmérsékletet, a minisztérium szerint erre jelenleg részben szerződéses kötelezettség van. Habeck úgy fogalmazott, „ez azt jelenti, ha ezek a bérlők kevesebbet akarnak fűteni, akkor megszegik a bérleti szerződésüket”, valamint hozzátette azt is, „többé nem lehetséges, hogy állandóan menjen a fűtés”.

Minden egyes fokkal hat százalék energiát lehet megtakarítani

Szakértők szerint 6 százalékos energiamegtakarítást jelent minden egyes fokkal lejjebb állított fűtés. Persze szükséges az óvatosság: ha valaki teljesen kikapcsolja a fűtést, teremt egy másik problémát, méghozzá a penészgombát, ami viszont egészségügyi kockázatot jelent.

Ötödik pontként a zöldpárti tárcavezető bejelentette, hogy a jövőben a háztulajdonosoknak tilos lesz télen gázzal fűteniük a magánmedencéket. Az nem derült ki, hogy ezt a tiltást hogyan fogják ellenőrizni, Habeck úgy fogalmazott,

„nem hiszem, hogy a rendőrség minden medencetulajdonost felkeresne, és megnézné, hogy melegek-e a medencék. Ahol a polgárokat zaklatják és ellenőrzik, nem olyan ország lenne, ahol szívesen élnék”.

A CDU/CSU szkeptikus a zöldpárti miniszter javaslataival szemben

A javaslatcsomaggal kapcsolatban Friedrich Merz, a CDU vezetője azt mondta, az Unió először részletesen megvizsgálja azt, hogy a benne foglalt energetikai forgatókönyvek valóban megfelelőek-e. Alexander Dobrindt, a CSU frakcióvezetője szintén bírálta a szövetségi kormányt, amiért túl sok időt pazarolt el, és most is csak „nyilvánvalóan az Európai Unió nyomására cselekszik”. Ráadásul az sem egyértelmű, hogy a zöldpárti szövetségi gazdasági miniszter javaslatai átmennek-e egyáltalán a koalíciós partnereken.

Ajánljuk még