logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Egyre többen utasítják el Brüsszel gázkorlátozásról szóló javaslatát

Egyre több ország utasítja el Brüsszel 15 százalékos gázsprórolási tervét. Portugália, Spanyolország, Olaszország, Franciaország, Málta és Ciprus után Görögország is bejelentette, hogy nem kér a tervezetből. Magyarország még várja a javaslat hivatalos szövegét, elemzők azonban úgy látják: borítékolható az elutasítás – számolt be az M1 Híradója.

Már Görögország is ellenzi, hogy – az Európai Bizottság előírása alapján – csökkentse 15 százalékkal a gázfogyasztását. Az energiaügyi miniszter azt mondta: Görögország az importból beszerzett gáz 70 százalékát áramtermelésre használja fel, így a Brüsszelben javasolt csökkentés a görög lakossági és vállalati felhasználókat egyaránt súlyosan érintené. Leszögezte: elutasítják a mennyiség kért szintjét, és nem értenek egyet az intézkedés kötelező jellegével sem.

Görögországgal együtt már hét ország veti el a brüsszeli javaslatot. Mostanáig Portugália, Spanyolország, Olaszország, Franciaország, Máltai és Ciprusi jelezte: ellenzik, hogy 15 százalékkal csökkentsék idén augusztus elsejétől jövő március 21-ig a gázfogyasztásukat.

Az Európai Bizottság szerdán mutatta be azt a tanácsi rendelet-tervezetet, amely elvárja a tagállamoktól a gázspórolást. A korlátozáshoz jelenleg önkéntesen csatlakozhatnak az uniós országok, azonban az kötelezővé válik minden tagállamra nézve, amennyiben nem érkezne egyáltalán Oroszországból gáz, és a Bizottság uniós riasztást adna ki.

A kormány várja, hogy a bizottságtól kapjon egy írásos javaslatot. Az álláspontját ezután alakítja ki – nyilatkozta az amerikai Fox Newsnak Szijjártó Péter. A külgazdasági és külügyminiszter azt mondta: ez túl komoly kérdés ahhoz, hogy megjegyzéseket tegyen a kormány egy ilyen típusú kijelentést követően.

Szijjártó Péter csütörtökön Moszkvában már arról tárgyalt, hogy Magyarország Oroszországtól vásárolna a hosszú távú gázszállítási szerződéseken felül még 700 millió köbméter orosz gázt.

 „Mindenfajta körülmény dacára el akarjuk azt érni, hogy Magyarországon senki se kerülhessen kiszolgáltatott vagy méltatlan helyzetbe.

Legyen elég földgáz Magyarországon minden magyar ember minden magyar család és minden magyar vállalkozás számára”

– szögezte le Szijjártó Péter.

A bejelentést követően megjelent az úgynevezett különleges gázkészletről szóló rendelet. E szerint azt a földgáz biztonsági készlettől elkülönítetten kell nyilván tartani.

A 15 százalékos gázkorlátozásról szóló javaslatot

az Európia Bizottság a tagállami vétót, valamint az Európai Parlamentet kikerülve július 26-án az uniós energiaügyi miniszterekkel szavaztatná meg, egyszerű többséggel.

Kapcsolódó tartalom

Az Európai Bizottság a legfontosabb területen, az ellátásbiztonságtól vonna el tagállami jogköröket – mondta Tóth Máté a Kossuth Rádióban. Az energiajogász kiemelte: a rendelet tervezetben az szerepel, hogy elég három uniós tagállam hatóságának, vagy Brüsszelnek kérnie, és az önkéntes 15 százalékos korlátozás kötelezővé válik. Kiemelte ez könnyen teljesülhet, hiszen Németország már most kiszolgáltatott helyzetben van.

„Más tagállamok, vagy a brüsszeli érdekek tekintetében valóban felülírná már a rendelet jelenlegi szövege azt a tagállami mozgásteret, ami ahhoz kell, hogy biztonságosan, megalapozott, nemzeti energiapolitika mentén szülessenek döntések és fussunk neki a télnek” – mondta az energiajogász.

Kapcsolódó tartalom

A szakértő álságosnak nevezte az Európai Bizottság rendelet tervezetét, mert az – az eddigi hírek szerint – nem szól azokról a tagállamokról, amelyek nem akartak gázt készletezni, vagyis eddig nem jártak el körültekintően.

Ajánljuk még