logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Váratlanul leváltották a stratégiai energetikai hálózatért felelős lengyel kormánybiztost

Váratlanul leváltották Piotr Naimskit, a stratégiai energetikai hálózatért felelős lengyel kormánybiztost – közölte szerda este a lengyel média.

A lépést Piotr Müller kormányszóvivő a lengyel közszolgálati hírtelevízió (TVP Info) csütörtök reggeli műsorában azzal indokolta, hogy Mateusz Morawiecki kormányfő kabinetjében átszervezik az energiaügyek irányítását.

A szóvivő egyúttal méltatta a 71 éves, a kormánybiztosi posztot 2015 óta betöltő Naimski “óriási érdemeit” Lengyelország energiabiztonsága fejlesztésében, kiemelve az októberben működésbe helyezendő Baltic Pipe-vezetéket is, amelyen át az Északi-tenger norvégiai talapzatában fekvő gázmezőkön kitermelt, a dániai hálózatba betáplált földgázt szállítanak majd Lengyelországba. Naimski a projekt egyik alkotója.

Müller a lengyel kormány energetikai stratégiájának jelenlegi nagy kihívásai közül az áramszállítási hálózat kiépítését, valamint az atomerőmű építését említette. „E téren módosítunk a működés formáján, a (Naimski leváltását eredményező) döntés éppen innen ered” – tette hozzá.

A leváltásról elsőként maga Piotr Naimski adott hírt egy szerdai Facebook-bejegyzésében. Megköszönte mindazoknak, akikkel együttműködött a Baltic-Pipe projektje megvalósításán, és bejelentette: a gázvezeték ünnepi átadására szeptember 27-én kerül sor a Balti-tenger partján fekvő Szczecin városban. Reményét fejezte ki, hogy a megvalósítás alatt álló más projektek, köztük az első lengyelországi atomerőmű tervezett építése, az ő részvétele nélkül is következetesen előre fognak haladni.

Mateusz Morawiecki szerda este a Facebookon megköszönte Naimski munkáját, és az egyik legjobb lengyel energiaügyi szakértőnek nevezte őt. „A Baltic-Pipe és más beruházások az ő öröksége” – fogalmazott.

Jacek Sasin kormányfőhelyettes, kincstárügyi miniszter szerda éjjel a Twitteren azt írta: kevesen tettek Naimskinél többet a lengyel energiabiztonság érdekében, megtisztelő volt vele együtt a kormányban dolgozni.

Anna Moskwa klímaügyi és környezetvédelmi miniszter csütörtök reggel a közszolgálati rádióban elmondta: nem tudja kommentálni Naimski leváltását, az ilyen ügyekről a kormányfő dönt. Naimskit a lengyel energetikai politika egyik jelentős szereplőjének nevezte, aki kulcsfontosságú projekteket valósított meg.

A leváltást Wojciech Jakubik, a Biznesalert.pl gazdasági szakportál főszerkesztője a Radio Wnet lengyel konzervatív csatorna csütörtöki műsorában azzal magyarázta: a kormányban feltehetőleg győzött a PKN Orlen lengyel vállalat és a Lotos állami olajvállalat fúzióját támogató frakció. Naimski ellenezte a fúziót, mert előnytelennek tartotta az Európai Bizottság által kiadott engedélyhez fűződő feltételeket. A fúziót szerdán a Lotos részvényesei hagyták jóvá, csütörtökön a PKN Orlen részvényesi közgyűlése dönt róla.

Az Orlen-Lotos fúzió ellenzésével hozta összefüggésbe Naimski távozását több lengyel ellenzéki politikus is. Maciej Lasek, a fő ellenzéki frakció, a Polgári Koalíció képviselője viszont úgy látta: az államtitkár az ukrajnai háború kapcsán fenyegető energetikai válság bűnbakja lehet.

Ajánljuk még