logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Orszország újraindítja a gázszállítást az Északi Áramlat 1-en

| Szerző: hirado.hu
Ismét működésbe lép az Északi Áramal-1 gázvezeték: Oroszország a  karbantartási munkálatok befejezése után várhatóan csütörtökön indítja újra a vezetéken keresztüli gázszállításokat. Európa reális veszélyként számol azzal, hogy Oroszország a technikai leállás után nem indítja újra a gázszállításokat. Az érkező gázmennyiség ugyanakkor várhatóan továbbra is az eredetileg szállított szint alatt marad, nem fedezve ezzel a tényleges gázigényt.

Oroszország a karbantartás befejezése után várhatóan csütörtökön újraindítja az Északi Áramlat-1 vezetéken keresztüli gázszállítást, közölte a Reuters nemzetközi hírportál. 

Az Európai gázszükséglet mintegy harmadát szállító Északi Áramlat-1 menetrend szerinti éves karbantartása július 11-én kezdődött, és július 21-én fejeződik be.

Mint ismert, Oroszország már a tervezett technikai leállás előtt jelentős mértékben, mintegy 40 százalékra csökkentette a vezetéken keresztül érkező gázmennyiséget, arra hivatkozva, hogy késik az Északi Áramlat-1 működéséhez elengedhetetlen, Kanadában szervizelt turbina.

A gázimport csökkentése leginkább Németországot érintette érzékenyen, tekintve, hogy gázszükségletének döntő része az Északi Áramlat-1 vezetéken keresztül érkezik az országba. Németország, és az Európai Unió vezetői tartottak attól, hogy Oroszország a karbantartás befejezése után nem indítja újra a gázszállítást, ami tovább súlyosbítaná a kontinens energiaválságát.

A Reutersnek név nélkül nyilatkozó források állítása szerint a vezetéken keresztüli gázszállítás késedelem nélkül fog újraindulni, ugyanakkor

 az érkező mennyiség nem fog visszatérni az eredeti, lecsökkentés előtti szintre.

Oroszország tehát várhatóan a karbantartás előtti gázszállítás mértékéhez tér vissza, aminek kapacitása kevesebb, mint az eredetileg szállított napi 160 millió köbméter, amely az érintett országok gázigényeit teljes mértékben fedezni tudná.

Ajánljuk még