logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Politico: Kötelező gázfogyasztás-csökkentést írna elő az Európai Bizottság, és törölnék a vétó lehetőségét is

| Szerző: hirado.hu
A Politico értesülései szerint az Európai Bizottság új vészhelyzeti hatásköröket készít elő, amivel rákényszerítheti az uniós országokat a gázfogyasztás csökkentésére, ha a következő hónapokban ellátási hiány állna elő.

A lapnak három uniós diplomata azt mondta, a javaslatot várhatóan szerdán ismertetik. Az előzetes értesülések szerint az a terv, hogy az Európai Bizottság kötelezheti az országokat a gázfogyasztás csökkentésére, amennyiben olyan vészhelyzet állna elő, mint például az orosz gázszolgáltatás leállása.

Az Európai Bizottság megkerülné az Európai Parlamentet és a tagállamokat is

Az orosz Gazprom egyelőre 12 ország esetében csökkentette, illetve állította le a gázszállításokat, és az is elképzelhető, hogy a Kreml a múlt héten rutinszerű karbantartás miatt ideiglenesen leállított Északi Áramlat gázvezetéken Németországba irányuló szolgáltatást nem indítja újra július 21-én.

A bizottság terve tartalmaz egy olyan jogi mechanizmust, amely lehetővé tenné az országok számára, hogy minősített többséggel döntsenek az intézkedések elfogadásáról, ezzel gyakorlatilag megkerülné az Európai Parlamentet, valamint egyetlen országnak sem lenne lehetősége megvétózni a terveket. A Politiconak nyilatkozó három diplomata szerint az a cél, hogy a tervezetet a július 26-i rendkívüli energiatanácsi ülésen országos szinten jóvá is hagyják.

A tagállamoknak ősztől tavaszig csökkenteniük kell a gázfelhasználásukat, két diplomata arról beszélt, hogy 5 és 20 százalék közötti csökkentésről van szó, a végső megállapodás pedig várhatóan 10 és 15 százalék között lesz.

Ha a terveket jóváhagyják, akkor a bizottság saját maga, vagy legalább két ország kérésére kezdeményezheti a kötelező fogyasztáscsökkentés elrendelését.

A bizottság nem nyilatkozott a Politiconak.

Korábban Manfred Weber, az Európai Néppárt elnöke azt javasolta, hogy vezessenek be egy kötelező szétosztási mechanizmust a gáz tekintetében, azaz egy olyan ország, amelynek vannak gázkészletei – ilyen például hazánk – kötelezően adjon azoknak, akiknek nincs.

Kapcsolódó tartalom

Weber javaslata komoly ellenérzéseket váltott ki, az M1-nek nyilatkozó energiajogász szerint egyenesen a kommunista időket idézi.

Kapcsolódó tartalom

Ajánljuk még