logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Mély gödörben a fehérorosz gazdaság

Fehéroroszország bruttó hazai terméke (GDP) 4,2 százalékkal csökkent az idei első hat hónapban a múlt év azonos időszakához mérve – jelentette kedden az ország statisztikai hivatala (Belstat).

A féléves adat azt jelzi, hogy tovább mélyül a gazdaság válsága, mivel az első negyedévben 0,4, az első négy hónapban 2,1, január-májusban pedig 3,4 százalékos volt a GDP éves összevetésű visszaesése.

A gazdasági minisztérium korábban úgy nyilatkozott, hogy a szankciókhoz való alkalmazkodása révén az év második felében már nőhet a GDP.

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) arra számít, hogy Fehéroroszország GDP-je idén 6,4 százalékkal, az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Szervezet (EBRD) szerint 4 százalékkal, az S&P Global Ratings nemzetközi hitelminősítő szerint pedig akár 15 százalékkal is eshet.

Fehéroroszországban tavaly még 2,3 százalékkal nőtt a GDP, miután 2020-ban 0,9 százalékkal csökkent, 2019-ben pedig 1,2 százalékkal emelkedett.

Ugyancsak a Belstat közölte, hogy Fehéroroszországban az ipari termelés is 5,2 százalékkal csökkent az első fél évben a tavalyi év azonos időszakához képest. Tavaly az ipari termelés 6,5 százalékkal nőtt Fehéroroszországban a 2020-as 0,7 százalékos csökkenés után.

Ajánljuk még