logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Vis maior helyzetet hirdetett a Gazprom

| Szerző: hirado.hu
Rendkívüli helyzetet jelentett be az Európába történő gázszállításokkal kapcsolatban a Gazprom, a vállalat közlése szerint az Északi Áramlat 1 vezetéken keresztül történő további gázszállításoknak külső körülmények miatt nem tud eleget tenni. A Gazprom által vis maiorként megnevezett intézkedés elsősorban Németországot érintheti érzékenyen, mivel  földgázkészletének döntő többsége a jelenleg karbantartás miatt eleve nem üzemelő Északi Áramlat 1 vezetéken keresztül érkezik az országba.

 

A legnagyobb orosz földgáztermelő vállalat, a Gazprom július 14-én megjelent közleményében vis maior helyzetet hirdetett az Északi Áramlat 1 földgázvezetéket érintő szállításokkal kapcsolatban, közlésük szerint előre nem látható, rendkívüli körülmények miatt – írja a Reuters nemzetközi hírportál. 

Hogy a vállalat pontosan miért nem tud eleget tenni szállítási kötelezettségének, arról nem közölt részleteket. A Gazprom szerint a vis maior egy legitim intézkedés, ami záradékként a jelenlegi szerződésekben is szerepel, számolva azzal az eshetőséggel, amikor a vállalat rajta kívül álló okok miatt nem tudja teljesíteni a megállapított földgázszállításokat.

A meghozott intézkedés elsősorban Németországot sújthatja, tekintve, hogy az országba érkező földgáz legnagyobb része az Északi Áramlat 1 vezetéken keresztül érkezik, a helyzetet pedig tovább súlyosbíthatja, hogy a vezeték jelenleg karbantartás miatt nem üzemel, ráadásul az Oroszországból érkező gázmennyiség már a karbantartás kezdete előtt is jelentősen csökkent.

Az Európai Unió, amely szankciókat vezetett be Moszkvával szemben, 2027-re fel kívánja hagyni az orosz fosszilis tüzelőanyagok felhasználását, ugyanakkor az ellátást – más alternatíva nem lévén – egyelőre folytatni akarja.

Ajánljuk még