logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Újabb repedés keletkezett az észak-olaszországi gleccseren

Újabb nagy repedés keletkezett a gleccseren az észak-olaszországi Dolomitok legmagasabb hegycsoportja, a Marmolada lejtőin, ahol július elején 11 kiránduló vesztette életét egy jéglavinában.

Egy turistaház őre hatalmas robajt hallott vasárnap és értesítette a hatóságokat, amelyek egy 200 méter hosszú és 25-35 méter széles repedést találtak a jégmezőn, erről videót is közzétettek. A gleccser le van zárva a látogatók előtt a július 3-i katasztrófa óta.

A szerencsétlenség nyomán az olasz polgári védelem a tartományi hatóságokkal együttműködve tüzetes vizsgálatnak tervezi alávetni az alpesi gleccsereket, hogy kijelöljék a lehetséges veszélyes helyeket, amelyeket folyamatos megfigyelés alatt tartanak majd. Emellett általában is tanulmányozzák, hogy milyen hatást gyakorol a térségre a klímaváltozás – közölte hétfőn a polgári védelem.

A július elején történt természeti katasztrófának is köze lehet a klímaváltozáshoz. A tragédia előtt a térségben lényegesen melegebb volt a szokásosnál, és ez elősegíthette a nagy mennyiségű jég, hó és hordalék leválását.

Trento megye hatóságainak becslése szerint a marmoladai jéglavina nagysága – a magával sodort sziklákkal és törmelékkel – meghaladta a 300 ezer köbmétert. A számítások szerint egy közel nyolcvan méter széles, harminc méter magas jégfal szakadt le.

A címlapfotó illusztráció.

Ajánljuk még