logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Több ország gáz nélkül maradhat a német szállítások elmaradása miatt

Még mindig bizonytalan a helyzet az Oroszországból Németországba vezető Északi Áramlat gázvezeték körül. Kanadában javíttatott meg egy turbinát az orosz Gazprom és a német Siemens, elvileg a munka befejeződött, de még mindig nem egyértelmű, hogy visszakaphatják-e és visszakapják-e a berendezést az oroszok. Pedig ez feltétlenül szükséges a gázszállítások újraindításához. Hiába a gázhiány miatti pánik, a német kormány nem akarja a tervezettnél tovább működtetni az atomerőműveket – számolt be az M1 Híradó.

Olajat sörért! – egy müncheni sörfőzde és kocsma új módszert talált az európai étolajhiány enyhítésére. A sör szerelmeseinek egy litert kínálnak kedvenc főzetükből azonos mennyiségű napraforgóolajért.

„Az ötlet azután született meg, hogy egyszerűen elfogyott az olaj a konyhában” – mondta a kocsma tulajdonosa. Hozzátette, miután a boltokban csak korlátozott mennyiségű olajat tudnak vásárolni, minden liternek nagyon megörülnek.

Ez a fiatalember egyszerre 80 liter ukrán olajjal érkezett. Szállítmányát nyolc rekesz sörre cserélte születésnapi partijára. Az üzlet minkét fél számára kedvező, hiszen amíg egy liter sör 7 euróba kerül a német kocsmákban, a napraforgóolaj literjéért körülbelül 4,5 eurót kell fizetni. A kocsmában eddig 400 liter olaj és sör cserélt gazdát.

Nem ilyen egyszerű azonban a cserekereskedelem az orosz gázzal, amely július 11-től már nem érkezik az országba az Északi Áramlat 1 vezetéken keresztül.

Moszkva hivatalosan karbantartási munkálatokra hivatkozva állította le 10 napra a szállítását, amely már korábban is akadozott. Azt közölte, ha Kanadából nem érkezik meg a javításra oda küldött egyik fontos turbina, akkor július 21-én sem jöhet gáz a vezetéken.

Kanada viszont az Oroszország elleni szankciók miatt nem tudja visszaküldeni a turbinát, ám ha a szállítás Németországot is érintené, azzal senki sem vétene szabályt, mert a gáz jelenleg nem szankcionált az EU-ban. Ugyanakkor a politikai nyomás is nagy, az ukránok ugyanis arra kérik Kanadát, ne küldje vissza a turbinát.

A német kormány attól tart, hogy még ha vissza is kerülne a turbina Oroszországba, a Gazprom akkor sem indítaná újra a vezetéket. Az viszont nagy gondot okozna nem csak Németországnak, mert az a beérkező gázt tovább is exportálja, többek között Hollandiába és Csehországba.

A tél közeledtével pedig a német társadalom is egyre jobban aggódik. A megkérdezett emberek 74 százaléka gazdasági visszaesésre és a munkanélküliség növekedésére számít.

Ajánljuk még