logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Szijjártó Péter: Brüsszel saját zsarolását leplezi le, ha visszatartja a hazánknak járó forrásokat

| Szerző: hirado.hu
A külgazdasági és külügyminiszter az Indexnek beszélt az uniós források sorsáról, a globális minimumadóról, gázkérdésekről és a kárpátaljai magyarok védelméről is.

A C5, azaz a közép-európai ötök egy közép-európai kezdeményezés, amelyet még a járvány kezdetén hívott életre öt állam, nevezetesen Ausztria, Szlovénia, Csehország, Szlovákia és Magyarország. A héten Budapesten volt a soros tanácskozás, amelyen a háborút illetően elsősorban a gázellátásról és beszerzésről egyeztettek a külügyminiszterek.

Kapcsolódó tartalom

Van gáz? Van gáz.

Szijjártó Péter az Indexnek elmondta, hogy jelenleg a hazai gáztárolók töltöttsége 44,1 százalék. De a lényeg inkább az, hogy a tároló feltöltöttsége miként aránylik az éves fogyasztáshoz. Ma nálunk a betárolt mennyiség az éves fogyasztás 25,5 százaléka, szemben a 16,7 százalékos európai átlaggal.

Az unió október elsejéig elvárja, hogy a tagállamok a gáztárolók töltöttségét vigyék fel 35 százalékra. A tárcavezető szerint

Magyarország esetében biztosítékot jelent, hogy az elmúlt években kiépítettük a déli szállítási vonalat, vagyis a Török Áramlatot.

Jelenleg naponta 30 millió köbméter földgáz érkezik be hozzánk, ebből 16 és fél millió a déli útvonalon.

A kormányfő megbízta a minisztert az eddigiek mellett még 732 millió köbméter földgáz beszerzésével a piacról, ehhez a kormányzat előteremtette a szükséges forrásokat.

Kapcsolódó tartalom

Készen állunk megvédeni a kárpátaljai magyarokat

A külügyminiszter arról biztosított, hogy vannak forgatókönyvek arra az esetre, ha a háború eléri Kárpátalját, bár jobban örülnénk, ha nem lenne rájuk szükség.

A külügyminiszter úgy látja, továbbra is olyan politikát folytatunk, hogy minimális esélye legyen annak, hogy belesodródjunk a háborúba.

Elmondta, hoztunk már elég szankciós döntést, de most már inkább arra kellene fókuszálni a Nyugatnak, hogy miként lehetne mielőbb tűzszünetet elérni, idővel pedig békét kötni.

Mint minden olyan országnak, amelynek szomszédságában háború folyik, fel kell készülnie arra, hogy szükség esetén megvédje magát.

„Nálunk is készültek háborús vészhelyzeti forgatókönyvek, a magyar katonaság kivonása a határvédelemből is részben erről szól”

– fogalmazott.

Szijjártó Péter ismét megerősítette, hogy tartjuk, amit korábban mondtunk, és ha helyszín kell a béketárgyalásokhoz, akkor ebben nyitottak vagyunk, úgy ahogyan azt rögtön a háború kitörése után már egyszer felajánlottuk és továbbra is fogadjuk a menekülteket.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel nincs vitánk – mondta a külügyminiszter, hozzátéve, egyszerűen azért, mert eltérőek az érdekeink.

„Ő az ukrán, mi pedig a magyar érdekeket képviseljük.

És mi az ukrán érdek? Minél több országot bevonni ebbe a konfliktusba, legalábbis a fegyverszállítások útján. Ezzel szemben a mi érdekünk az, hogy mindenképpen maradjunk ki ebből a konfliktusból és minimális legyen az esélye annak, hogy belesodródjunk egy háborús szituációba.  Kétségtelen az is, hogy már a háború kitörése előtt is feszült viszony jellemezte a magyar–ukrán kapcsolatokat. Viszont mióta kitört a háború, azóta zárójelbe tettük a feszültségeket keltő ügyeket.”

A globális minimumadó Joe Biden és nem Magyarország szívügye

Szijjártó Péter nem tartotta váratlan lépésnek, hogy az amerikaiak felmondták a kettős adóztatásról szóló megállapodást. Blinken külügyminiszter előzőleg már jelezte, hogy ha hazánk nem hajlandó támogatni a globális minimumadót, akkor ilyen válaszlépést fognak tenni.

A magyar külügyminiszter azzal érvelt amerikai kollégájának, hogy Magyarországon 9 százalékos a társasági adó. Ennek eredménye, hogy az utóbbi nyolc évben mindig beruházási rekordot döntöttünk, mert hozzánk éppen a kedvező adózás miatt szívesen jön a külföldi tőke.

Ha 6 százalékkal megemeljük a társasági adót, az nagymértékben sértené a versenyképességünket, és rengeteg munkahely megszűnéséhez vezetne.

Az amerikai külügyminiszter ugyan értette az érvelést, de hozzátette, hogy a globális minimumadó bevezetése Joe Biden elnök szívügye, és ha mi nem csatlakozunk, akkor ők felmondják az 1979-ben kötött megállapodást.

Arra a kérdésre, hogy a V4-en belül kissé lazultak a kapcsolatok a háború kitörése óta, és hogy emiatt előtérbe kerülhet a szorosabb együttműködés a C5 formációval, a külügyminiszter azt mondta: „A magyar külpolitika szíve csücske ez az együttműködés, amely nézetem szerint az Európai Unión belül az egyik leghatékonyabb együttműködési forma és a legszorosabb szövetség.”

Ugyanakkor természetes dolog, hogy mivel négy országról beszélünk, ezért különböző kérdéseket eltérő módon közelítünk meg – hangsúlyozta Szijjártó. „Amiben nem értenek egyet a V4-tagok, azokról a témákról megállapítjuk a nézetkülönbségeket és megyünk tovább, nem próbáljuk erőszakkal meggyőzni egymást a magunk igazáról.”

Brüsszel saját zsarolását leplezi le, ha visszatartja a hazánknak járó forrásokat

A kérdésre, hogy milyen feltételek mentén juthatnánk hozzá az uniós forrásokhoz, a tárcavezető azt mondta, most ki fog derülni, hogy tényleg van-e érdemi, tárgyilagos alapja a velünk szemben megfogalmazott kritikáknak, vagy teljesen mindegy, mi a valóság, ez nem más, mint politikai zsarolás velünk szemben.

„Válaszoltunk az uniós felvetésekre, méghozzá olyan válaszokat küldtünk, amelyekről úgy gondoljuk, hogy kielégítik azokat a kívánalmakat, amelyeket velünk szemben megfogalmaztak. Az aggodalmaikra adott válaszaink náluk vannak, és

ha ezek után sem mennek bele, hogy hozzájussunk a forrásokhoz, akkor egyértelműen leleplezik magukat és kiderül a politikai zsarolás velünk szemben.

Szóval most Brüsszel térfelén pattog a labda” – hangsúlyozta Szijjártó Péter.

Ajánljuk még