logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Negyven éve nem látott csúcson van az infláció az Egyesült Államokban

| Szerző: hirado.hu
A drágulást egyre többen érzik a mindennapokban is, sokan alaposan megfontolják, mit vehetnek meg. Az élelmiszerek és az energia drasztikus drágulását már az ingatlanpiac is megérzi., egyre kevesebben döntenek új otthon vársárlásáról, a helyzet komoly gazdasági visszaeséssel fenyeget – hangzott el az M1 Híradójában.

 

Az élelmiszer nagyon megdrágult. Látni az olyan alapvető cikkeknél, mint a tojás és a tej is. A gyümölcsök és zöldségek kilója 6–8 dollár. Az őszibarack darabja egy dollár, ez őrület” – mondja egy férfi.

Mások gúnyosan idézik fel Joe Biden elnök szavait, aki korábban azzal nyugtatta az amerikaiakat, hogy a drágulás csak átmeneti lesz.

Persze, minden gazdasági ciklus ideiglenes, csak nem mindegy, mennyi ideig tart. Úgy néz ki, ez most hónapokig így marad, ha nem tovább” – mondja egy vásárló.

Az Egyesült Államokban 40 éve nem látott csúcsra gyorsult az infláció – ez derül ki a szerdán közzétett adatokból.

Júniusban a pénzromlás éves üteme elérte a 9,1 százalékot, ami jóval felülmúlja az elemzők várakozásait. Az élelmiszerek és az energia drasztikus drágulását már az ingatlanpiac is megérzi. Egyre kevesebben döntenek új otthon vársárlásáról, a helyzet pedig komoly gazdasági visszaeséssel fenyeget.

Az amerikai turisták azonban éppen azzal szembesülnek Európában, hogy még sohasem volt ennyire olcsó az utazásuk. Az euró árfolyama ugyanis szerdára a dolláréra gyengült, vagyis egy dollár most pontosan egy eurót ér, amire húsz éve nem volt példa.

Az európai fizetőeszköz gyengélkedését egyáltalán nem bánják az amerikai utazók. A kedvező helyzetet kihasználva sorra látogatják a luxusmárkák divatüzleteit Párizsban.

Az árfolyam arra ösztönöz, hogy többet vásároljunk. Mintha minden akciós lenne” – mondja egy coloradói nő, hozzátéve: most még az átváltás miatt sem kell számolgatniuk.

Elemzők szerint az euró gyengülése mögött a rekordmagas európai infláció áll, pontosabban az, hogy a nagy adósságokkal küzdő déli országok sebezhetősége miatt az euróövezetben nem lehet kamatemeléssel orvosolni a gondokat.

Még Németországban is súlyos problémákat okoz, hogy több évtizedes csúcson van a pénzromlás üteme. Egy düsseldorfi élelmiszerbankban például napról napra többen jelentkeznek olyanok, akiknek gondot jelent az alapvető cikkek megvásárlása.

Csütörtökön az Európai Unió gazdasági biztosa már komoly visszaesésre figyelmeztetett. Paolo Gentiloni szerint az ukrajnai háború és az Oroszország elleni nyugati szankciók miatt rekordmagasságba szökött inflációs környezetben a korábban tervezettnél jóval alacsonyabb lesz a gazdasági növekedés még jövőre is, vagyis a válság tartósan velünk marad.

Ajánljuk még