logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Erdőtüzek miatt 500 családot kellett kimenekíteni

Erdőtüzek pusztítanak Marokkó északi részén, majdnem 500 családot menekítettek ki előlük.

Marokkói tűzoltók és katonák csütörtök késő estig több tüzet igyekeztek megfékezni, melyek a nap folyamán terjedtek el az erdős vidékeken – közölték az AFP francia hírügynökséggel a helyi hatóságok.

Az erős szél szította tüzek a hatóság esti hivatalos közleménye szerint nem követeltek áldozatot, de „elővigyázatosságból” kitelepítettek majdnem 500 családot Larás és Taza tartományokban.

A tüzek nehezen megközelíthető erdőkben tombolnak az észak-marokkói Larás, Vezzán, Tetuán és Táza tartományokban

– közölte Fuád Aszali, az erdészeti klímakockázat-kezelési központ igazgatója.

Sok duárt (sátortanyát) kellett kiüríteni. A hadsereg négy Canadair vízbombázó repülőgépe és négy másik mezőgazdasági permetező repülőgép egész délután a Kszar-el-Kbir melletti lángokban álló terület felett dolgozott – állapította meg az AFP fotósa.

A kíméletlen, jóval 40 Celsius-fok feletti hőségben a tűz sebes terjedésén meglepődött falusiak gyorsan elhagyták otthonaikat, és ahol tudták, magukkal vitték a marhákat és a lovakat is.

A tűz oltásában a polgári védelem, a vízügy és az erdőgazdálkodás, a királyi fegyveres erők (FAR) és a csendőrség több száz tagja vett részt, helyi önkéntesek segítették őket. Mozgósítottak mintegy száz tűzoltó- és tartálykocsit, mentőket és földmunkagépeket.

Összesen legalább ezer hektár erdő – tölgy, fenyő és más tűlevelű fa, valamint gyümölcsfa – égett le szerda este óta Larás, Vezzán és Táza provinciákban a helyi hatóságok szerint.

Marokkót több napja hőhullám sújtja, a meleg megközelítette a 45 fokot, miközben szokatlan szárazság és vízhiány van.

A hőség okozza az efféle tüzeket. Tegnap hajnalban ért el a tűz a falunkig, de bízunk abban, hogy a tűzoltók eloltják. Féltjük a házainkat. Egy közeli falut teljesen körülvettek a lángok, a lakókat a tűzoltók menekítették ki

– mondta el az AFP-nek az 58 éves Ahmed Mezuar, aki Larásban lakik.

A Gibraltári-szoros másik oldalán, Európa déli részén, Portugáliától Spanyolországon és Franciaországon át Görögországig pusztítanak az erdőtüzek.

A címlapfotó illusztráció.

Ajánljuk még