logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Biden Izrael után Szaúd-Arábiába utazik

| Szerző: hirado.hu
Joe Biden, az Amerikai Egyesült Államok elnöke pénteken Szaúd-Arábiában tárgyal az energiaellátásról és a biztonsági együttműködésről egy olyan találkozón, amelynek célja a két ország kapcsolatának újbóli rendezése – számolt be a Reuters hírügynökség. Szaúd-Arábiának Biden korábban az elnökválasztási kampányának idején azt ígérte, hogy „páriává” teszi, azaz nemzetközi szinten ellehetetleníti.

Joe Biden az Amerikai Egyesült Államok elnöke pénteken Szaúd-Arábiában találkozik Abdulaziz bin Szalman szaúdi királlyal és Mohammed bin Szalman trónörökössel, továbbá más kormányzati tisztviselőkkel is – közölte az újságírókkal az elnök egyik magas rangú kormányzati tisztviselője.

A trónörökös múltjára árnyék vetül, ugyanis az amerikai hírszerzés szerint Mohamed bin Szalmán 2018-ban közvetlenül hagyta jóvá a kormánykritikus újságíró, Dzsamál Hasogdzsi meggyilkolását, miközben a herceg továbbra is tagadja, hogy szerepe lett volna a gyilkosságban.

Lesz kontaktus?

A Fehér Ház tanácsadói eddig nem közölték, hogy az elnök és a szaúdi herceg között lesz-e kézfogás, aki a királyság tényleges uralkodója. Egy kormányzati tisztviselők szerint Biden látogatása alkalmával több vezetővel is találkozik, „akiket úgy fogad, ahogy általában szokott”.

Biden Szaúd-Arábia előtt Izraelbe utazott, ahol a tisztviselők korábban azt mondták, hogy az elnök a Covid–19 elleni óvintézkedés miatt kerüli a szoros érintkezést, például a kézfogást, azonban végül mégis kezet fogott.

Az elnök csütörtökön a Hasogdzsi-gyilkossággal kapcsolatban is kifejtette álláspontját, mely elmondása szerint teljesen egyértelmű. Biden a találkozó kapcsán elmondta, hogy fel fogja vetni az emberi jogok kérdését, azonban konkrétan nem utalt arra, hogy az említett gyilkosságot szóba hozza-e a szaúdi vezetőknek.

Energiabiztonsági érdekek

A Reuters szerint az energetikai és biztonsági érdekek mára arra késztették az amerikai elnököt és segítőit, hogy ne szigeteljék el a szaúdi királyságot, amely a világ legnagyobb olajexportőre és regionális nagyhatalma.

A közel-keleti ország mindeközben erősíti kapcsolatait Oroszországgal és Kínával is.

Az Egyesült Államok nagyon szeretné, ha Szaúd-Arábia és Kőolaj-exportáló Országok Szervezete partnerei több olajat termelnének ki, hogy csökkentsék a magas benzinköltségeket, és enyhítsék az elmúlt négy évtized legmagasabb amerikai inflációját.

Kapcsolódó tartalom

„Úttörő” lépések

Kormánytisztviselők szerint az amerikai elnök mostani utazása során a békét és egy integráltabb Közel-Kelet kialakítását fogja szorgalmazni. A témák között szerepel a jemeni háború fegyverszünetének megerősítése, az energiapiacok egyensúlya és az 5G és 6G terén folytatott technológiai együttműködés.

Biden az első olyan amerikai elnök, aki Izraelből közvetlenül Dzsidda városába repül, ami a Fehér Ház szerint az izraeli–szaúdi kapcsolatok felmelegedésének „kis szimbóluma” – mutatott rá a hírügynökség.

A szaúdi nagykövet szerint a béke és biztonság biztosítására irányuló amerikai–szaúdi erőfeszítéseknek az együttműködés fokozására és „a szabályokon alapuló rendszer megerősítésére” kell összpontosítaniuk, hogy szembeszálljanak az „Irán által támogatott káosz víziójával”.

Ajánljuk még