logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Akadályba ütközött Biden terve: Törökország mégsem vásárolhat F-16-os vadászgépeket?

| Szerző: hirado.hu
Az amerikai képviselőház által csütörtökön jóváhagyott törvénytervezet újabb akadályt gördíthet Joe Biden amerikai elnök azon terve elé, hogy F-16-os vadászgépeket értékesítsen Törökországnak.

A képviselőház 244-179 arányban jóváhagyta a Frank Pallone és Chris Pappas demokrata képviselők által javasolt törvénytervezetet, amely módosítaná az éves nemzetvédelmi felhatalmazási törvényt.

Az intézkedés a kongresszusi képviselők legújabb erőfeszítése arra, hogy ellenőrzést gyakoroljanak a Lockheed Martin által gyártott repülőgépek Törökország irányába történő értékesítése felett

számolt be róla a Reuters.

Mint ismert, Ankara még októberben jelezte vásárlási igényét 40 darab F-16-os vadászgépre.

Az új módosítás értelmében tiltottá válna, hogy az Egyesült Államok eladja vagy átadja a szóban forgó vadászgépeket Törökországnak, kivéve ha a kormányzat igazolja, hogy az elengedhetetlen az USA nemzetbiztonsága szempontjából.

Az igazolásnak tartalmaznia kell egy konkrét leírást is, amely biztosítékul szolgál arra, hogy a harcigépeket nem használják Görögország ismételt engedély nélküli átrepüléseire.

Bob Menendez szenátor, a szenátus Külügyi Kapcsolatok Bizottságának nemzetközi fegyverüzletek vizsgálásával foglalkozó elnöke korábban azt nyilatkozta, ellenzi az eladást.

Az amerikai törvényhozók korábbi sérelmek miatt akarhatják megakadályozni Joe Biden tervét, mivel Törökország 2019-ben orosz gyártmányú rakétavédelmi rendszert vásárolt. Emiatt Washington korábban szankciókat is hozott Ankarával szemben, amelynek értelmében kizárták őket az F-35-ös vadászgépek programjából.

Mint ismeretes, Törökország korábban ellenezte Svédország és Finnország NATO csatlakozását, viszont nem sokkal később visszavonta a belengetett vétót. A pálfordulás kapcsán sokan arra gyanakodtak, hogy az Egyesült Államok engedményeket tett, és a vétó visszavonásáért cserébe F-16-os vadászgépeket adnak el Erdoğan török elnöknek.

Kapcsolódó tartalom

Ajánljuk még