logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

A kétállami megoldás mellett állt ki Biden a palesztin elnökkel tartott egyeztetésén

Az izraeli-palesztin kérdés úgynevezett kétállami megoldásának fontosságát hangoztatta Joe Biden amerikai elnök Betlehemben pénteken, Mahmúd Abbász palesztin elnökkel tartott közös sajtótájékoztatóján.

Biden leszögezte: jóllehet a feltételek egyelőre nem adottak az izraeli-palesztin tárgyalások újrakezdéséhez, Washington tisztában van a palesztinok nehézségeivel, és továbbra is a rendezésen dolgozik.

Az elnök emellett az erőszakcselekmények azonnali beszüntetését sürgette, hangsúlyozva, hogy az összecsapásoknak nemcsak izraeli és palesztin, hanem – Sirín Abu Akla, az al-Dzsazíra hírtelevízió májusban agyonlőtt újságírójának személyében – amerikai áldozata is van.

Az amerikai állampolgársággal is rendelkező, palesztin Abu Aklát az izraeli hadsereg dzseníni razziája során találta el golyó, a Palesztin Hatóság az izraeli fegyveres erőket vádolja a gyilkossággal.

Mahmúd Abbász a maga részéről kijelentette: a Palesztin Hatóság továbbra is Kelet-Jeruzsálemet tekinti a leendő palesztin állam fővárosának, s az izraeli megszállás végét sürgette.

Abbász azt kérte Bidentől, hogy Washington minél előbb nyissa újra kelet-jeruzsálemi konzulátusát, s tegye lehetővé a washingtoni palesztin konzulátus újranyitását is.

A palesztin elnök emellett Abu Akla gyilkosának felelősségre vonását követelte, s azt vetette újságírók előtt Izrael szemére, hogy „apartheid-politikát” folytat a palesztin nép ellen.

A palesztinok továbbra is békét akarnak – emelte ki, és hangsúlyozta: „a közel-keleti béke Palesztinánál és Jeruzsálemnél kezdődik”.

„Az 1967-es határokat szem előtt tartó kétállami megoldás ma még lehetséges, de később már nem biztos” – tette hozzá.

Az egyeztetés előtt Biden bejelentette, hogy az amerikai kormány 100 millió dollárral támogatja a kelet-jeruzsálemi kórházakat, az összeget részben az alkalmazottak bérére fordítanák. Az összeg – amelyet az Egyesült Államok kongresszusának is jóvá kell hagynia – a palesztin egészségügy fejlesztésére szánt segélycsomag része lenne.

Helyi idő szerint csütörtök este a Fehér Ház már bejelentette, hogy 316 millió dollárt adományozna a palesztinoknak. A tervek szerint az összegből 201 millió dollár az ENSZ közel-keleti palesztin menekülteket segélyező hivatalához (UNRWA) kerülne.

Az UNRWA segélyezését az előző amerikai elnök, Donald Trump hivatali ideje alatt, 2018-ban felfüggesztették, mindaddig az Egyesült Államok volt az UNRWA legnagyobb támogatója.

Ajánljuk még