logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Szingapúrból e-mailen küldte el lemondását a Srí Lanka-i elnök

A külföldre menekült Srí Lanka-i elnök e-mailen küldte el lemondását, hivatalosan azonban csak azt követően fogják távozását a tisztségből megerősíteni, hogy a Szingapúrból légipostával megérkezett eredeti példány hitelességét megvizsgálták – közölte csütörtökön Mahinda Japa Abejvardena parlamenti elnök szóvivője.

A tájékoztatás szerint a szükséges jogi lépések megtételét követően pénteken fog a házelnök hivatalos bejelentést tenni Gotabaja Radzsapaksza lemondásával kapcsolatban.

Radzsapaksza, felesége és két testőre kíséretében előző nap hagyta el az országot a Srí Lanka-i légierő repülőgépén, és a Maldív-szigetekre utazott, ahonnan csütörtökön továbbindult Szingapúrba. A 73 éves politikus az országát sújtó gazdasági és politikai válság nyomán kirobbant tömegtüntetések hatására eredetileg szerdán tervezett hivatalosan megválni tisztségétől.

Radzsapaksza távozását követően Ranil Vikremeszinghe kormányfőt nevezték ki ügyvezető elnöknek. A tüntetők körében népszerűtlen Vikremeszinghét azonban Radzsapaksza közeli szövetségesének tekintik, és lemondását követelik. A parlament feltehetően a jövő héten fog szavazni az új államfő személyéről.

A nap folyamán a tüntetők elvonultak a napokig megszállva tartott kormányzati épületektől. Radzsapaksza lemondásának hírére az államfői hivatalnál emberek gyűltek össze ünnepelni, sokan üdvrivalgásban törtek ki, táncoltak, egyesek Srí Lanka-i zászlókat lengettek.

Az országban a helyi törvények szerint a hivatalban lévő államfőt nem lehet letartóztatni, és valószínűleg ezt kihasználva tervezte meg a szökést.

Az ország súlyos gazdasági és politikai válsággal küzd, amelyet az váltott ki, hogy a koronavírus-járvány miatt gyakorlatilag megszűnt a szigetország egyik fő bevételi forrását adó turizmus, az agráriumot pedig az tette tönkre, hogy a kormány a biogazdálkodás előnyben részesítésére hivatkozva megtiltotta a műtrágya importját.

Ajánljuk még