logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Joe Biden: Irán nem juthat atomfegyverhez

| Szerző: hirado.hu
Joe Biden, amerikai elnök a kétnapos Izraelben tett látogatásán az izraeli 12-es hírcsatornának kijelentette, hogy végső esetben erőt is alkalmazna Iránnal szemben, annak érdekében, hogy megakadályozza az ország atomfegyverhez jutását - írta meg a neokohn.

A csatorna órákkal azelőtt készítette az interjút Bidennel, hogy az amerikai elnök első látogatására érkezett volna a zsidó államba.

Kapcsolódó tartalom

A demokrata elnök arra a kérdésre, hogy az Egyesült Államok alkalmazna-e erőszakot Irán atomprogramjának megállítására azt válaszolta, hogy „végső esetben igen”.

„Irán nem juthat atomfegyverhez” – mondta Biden. „A mostani Iránnál csak egy atomfegyverekkel rendelkező Irán veszélyesebb” – tette hozzá az elnök.

A Közös Átfogó Cselekvési Terv enyhítést adott a szankciók alól Iránnak, cserébe a nukleáris programjának korlátozásáért – idézte fel a neokohn. Az amerikai elnök szerint hiba volt az Egyesült Államoknak kilépni a paktumból.

„Most közelebb vannak az atomfegyverhez, mint korábban” – mondta Biden.

De az Egyesült Államoknak a paktumba való visszatérése lehetővé tenné, hogy „szorosan tartsa őket”.

A cikk felelevenítette viszont, hogy a paktum felújításáról szóló tárgyalások megrekedtek, mivel Washington elutasította Teherán azon követelését, hogy az ország Iszlám Forradalmi Gárdáját vegyék le az Egyesült Államok terrorista feketelistájáról.

Kapcsolódó tartalom

Biden azt is kijelentette, hogy az USA nem is próbálná felújítani a megrekedt nukleáris tárgyalásokat, ha a paktumhoz való visszatérés feltétele a Forradalmi Gárda törlése a listáról.

Az amerikai elnök hozzátette, hogy a bármilyen megállapodás az Egyesült Államoknak a paktumhoz való újbóli csatlakozásáról „most már Iránon múlik”. A riporter megkérdezte az elnököt, hogy kapott-e bármilyen ígéretet Jair Lapid miniszterelnöktől vagy annak nemrégiben hivatalba lépett elődjétől, Naftali Bennettől, hogy Izrael nem fog egyedül katonai akciót indítani Irán nukleáris létesítményei ellen anélkül, hogy erről előbb értesítené az Egyesült Államokat.

„Erről nem fogok beszélni” – válaszolta Biden, aki az elől a kérdés elől is elzárkózott, hogy Izrael részt venne-e az Egyesült Államok esetleges katonai akciójában, hogy megakadályozza Irán nukleáris fegyverkezését.

Az elnök a négynapos közel-keleti újtával kapcsolatban azt mondta, hogy az út a közel-keleti stabilitásról szól. Biden elmondta, hogy az Egyesült Államok érdeke, hogy nagyobb stabilitás legyen a Közel-Keleten, úgy fogalmazott:

„Az Egyesült Államok nem hagyhatja el a Közel-Keletet, és nem hagyhatja, hogy Oroszország és Kína kitöltse a vákumot.”

Biden elmondta a riporternek: Izrael az Egyesült Államok szövetségese és barátja, ezért kizárt, hogy hátat fordítsanak az országnak, hozzátette: „legfőbb érdekünk, hogy Izrael stabil legyen”.

Ajánljuk még