logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Iráni elnök: Az atomegyezményt az Egyesült Államok sértette meg

Washington, nem pedig Teherán sértette meg a 2015-ös iráni atomalkut az iráni elnök szerint, aki szerdai beszédében kitért Joe Biden amerikai elnök közel-keleti körútjára is.

„Az amerikaiak azt mondják, Iránnak vissza kell térnie az atomalkuhoz, de nem az iszlám köztársaság lépett ki belőle” – fogalmazott Ebrahím Raíszi, akinek szavait az iráni állami televízió is idézte.

Biden közel-keleti látogatásával kapcsolatban Raíszi azt mondta, ha a körút célja Izrael helyzetének megerősítése, valamint Izrael és a térség egyes államai közötti kapcsolatok normalizálása, az nem segíti elő a régió békéjét.

Irán korábban már többször bírálta azon arab államokat, amelyek Izrael felé közeledtek, a kapcsolatok normalizálására tett erőfeszítéseket pedig „a palesztin nép hátbadöfésének” nevezte.

Raíszi leszögezte azt is, hogy Biden körútját Teherán „szorosan figyelemmel követi”, és a legapróbb, Irán területi integritását veszélyeztető lépésre „határozott választ ad”.

Biden szerdán kezdi meg közel-keleti körútját, amelynek során először Izraelbe és Ciszjordániába látogat, majd Szaúd-Arábiába indul tovább. Szaúdi látogatásától szakértők a Washington és Rijád közötti kapcsolatok szorosabbra fűzését várják.

Teherán többször felszólította az Egyesült Államokat, hogy oldja fel a síita államra kirótt szankciókat, s azt vetette Washington szemére, hogy Irán gazdasági tönkretételén dolgozik. A büntetőintézkedéseket Donald Trump volt amerikai elnök állította vissza 2018-ban, aki emellett egyoldalúan kiléptette az Egyesült Államokat a 2015-ben megkötött, az iráni atomtevékenységet korlátozó egyezségből. Irán válaszul fokozatosan felmondta a saját kötelezettségvállalásait, a többi között fokozta az urándúsítást.

Ugyancsak szerdán sajtótájékoztatót tartott az iráni külügyi szóvivő is, aki újságírók előtt újabb szaúdi-iráni egyeztetéseket helyezett kilátásba.

Nasszer Kanaáni azzal indokolta a megbeszélések késlekedését, hogy a felek „fontos lépés megtételére” készülnek a következő, Bagdadban tartandó találkozón. Hozzátette: az eddigi tárgyalások ígéretesek voltak, és kiemelte, hogy mindkét fél bízik a folytatásban.

Irán és Szaúd-Arábia között hat éve szűntek meg a diplomáciai kapcsolatok, miután 2016-ban Iránban szélsőségesek megtámadták Szaúd-Arábia teheráni nagykövetségét. Ezt követően Rijád az Iszlám Együttműködés Szervezetének (OIC) iráni diplomatáit is kiutasította. A diplomaták az egyeztetések megkezdése után, januárban tértek vissza a szervezet székhelyére, a szaúd-arábiai Dzsiddába. A két ország emellett több regionális konfliktusban – egyebek között a jemeni és a szíriai polgárháborúban – szemben álló feleket támogat.

Az utóbbi egy évben mindazonáltal már több, iraki és ománi közvetítéssel tető alá hozott egyeztetést tartottak Bagdadban.

 

 

Ajánljuk még