logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Továbbra sem csillapodik a migránshelyzet - augusztusban kezdődhet a határvadászok toborzása

Augusztusban kezdődhet a határvadászok toborzása. A kormány szerint szintet lépett a migrációs helyzet a déli határnál. Az illegális migránsok már felfegyverkezve érkeznek a magyar határhoz és időnként használják is ezeket – hol egymás ellen, hol pedig a határt védők ellen. A szerb oldalon is egyre elviselhetetlenebb a helyzet. Szabadkán a hétvégén tüntettek a helyiek – hangzott el az M1 Híradójában.

Pattanásig feszült a helyzet a magyar határhoz közeli Szabadkán. Tíz napja lövöldöztek egymásra migránsok a város melletti erdőben. A hivatalos közlés szerint egy ember halt meg, de a helyiek szerint több áldozat is lehetett.

Szombat este tömeg tüntetett Szabadkán a migránshelyzet miatt. A szervezők azt mondták, a fegyveres leszámolás volt az utolsó csepp a pohárban. Azt ígérik: mostantól rendszeresek lesznek a figyelemfelhívó akciók.

Erre valószínűleg szükség is lesz, hiszen a helyzet továbbra sem javul, az erdőből pedig azóta is hallani lehet fegyverropogást.

Egy 2021-es felmérés szerint Európában Montenegróban és Szerbiában van a legtöbb fegyver a lakosságnál. Ezek többsége a délszláv háborúból maradt. Az M1-nek nyilatkozó vajdasági szakértő szerint a civil lakosság nagyon nehezen jut fegyverhez.

A feketepiacon azonban virágzik a fegyverkereskedelem. Egy automata fegyver ára átlagosan 100–150 euró, amit az embercsempészbandák könnyedén ki is fizetnek. A magyar határ közelében élők ezért attól tartanak, hogy több lövöldözés lesz a jövőben.

A Vajdasági Magyar Szövetség elnöke kedden egy rádióinterjúban azt mondta: pénteken tárgyal a szerb elnökkel, akit arra fog kérni, hogy kezeljék a migránsválságot. Pásztor István szerint a mostani helyzetért a nyugat-európai vezetők és a civil szervezetek okolhatók, amelyek a migrációs válságban buzdították és segítették a bevándorlókat, hogy elinduljanak Európába.

„Ezek még a nagy emberbaráti elkötelezettségüket is fel tudják mutatni, vagy villantgatni tudják, de jöjjenek ide a határ mellé, jöjjenek ide Szabadkára!  Nézzék végig, hogy lassan abba a helyzetbe jutunk, hogy nekünk kell engedélyt kérni, hogy a mi városunkban a kávézókba le tudjunk ülni. Nekünk kell engedélyt kérni, hogy hogy megyünk be a boltba” – fogalmazott Pásztor István.

Magyarország déli határán hónapok óta nő a nyomás – erről a Belügyminisztérium államtitkára, Rétvári Bence beszélt az M1-en.

„Egyre növekvő lesz az az emberszám, az embertömeg ami megjelenik. Gondoljunk bele, hogy idén ahogy mondtam 115 ezren jöttek úgy, hogy mindenki tudja öt éve a világon, hogy a magyar határ le van zárva kerítéssel. Ha nem tudnák, hogy van kerítés, mennyien jelennének meg akkor, tehát ezek óriási számok, amiről beszélünk. Idén jóval több, mint egy székesfehérvárnyi lakosság, és valószínűleg legalább egy debrecennyi lakosság fog megjelenni a déli határnál. Úgy hogy van kerítés” – fogalmazott az államtitkár.

Rétvári Bence hozzátette, ezek a számok is alátámasztják, hogy szükség van különálló hatvadász-testület felállítására. Az államtitkár azt mondta:

augusztusban kezdődhet az egység toborzása. Kiképzésük után várhatóan őszre állnak majd fel az első határvadászegységek.

Ajánljuk még