logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Fokozódó migrációs nyomásra figyelmeztet az ENSZ

Marokkóban tárgyalt az unió bevándorlási biztosa és a spanyol belügyminiszter. Arra szeretnék rávenni az afrikai királyság vezetését, hogy akadályozzák meg az illegális migránsok bejutását az észak-afrikai spanyol városokba. Két hete többen meghaltak, amikor illegális migránsok ezrei rohamozták meg az unió külső határát. Az ENSZ arra figyelmeztet, hogy romlik a helyzet a kibocsátó országokban, így a migrációs nyomás csak nőni fog – hangzott el az M1 Híradójában.

Casablanca egyik külkerületében egy elhagyott egykori iskolaépületben találta meg a spanyol közszolgálati televízió forgatócsoportja azoknak a szudáni migránsoknak egy nagyobb csapatát, akik még két hete próbálkoztak áttörni Spanyolország észak-afrikai különleges státusú városa, Melilla határán.

Akkor kétezren ostromolták meg az afrikai spanyol enklávét. Az összecsapásokban tizennyolc migráns halt meg, és sok százan megsebesültek, köztük több tucat spanyol és marokkói rendőr. A szudániakat a marokkói hatóságok elszállították a határról.

„Valahogyan Spanyolországba kellene jutnunk, mert Marokkóban nem tudunk mit csinálni, de nagyon veszélyes” – foglalja össze helyzetüket az egyik szudáni fiatalember.

Illegális bevándorlók próbálnak bejutni Melillába (Fotó: MTI/AP/Javier Bernardo)

Spanyolország mindent megtesz, hogy az észak-afrikai területen tartsa a migránsokat. Hétfőn ezért utazott Marokkóba a spanyol belügyminiszter, Fernando Grande-Marlaska és az unió migrációs biztosa, a svéd Ylva Johansson.

„Arról tárgyalunk, hogy hogyan tudnánk szorosabban együttműködni az embercsempészet elleni harcban, hogy megelőzzük az olyan támadásokat, mint amilyen két hete történt” – mondta Johansson.

A spanyol miniszter amellett, hogy megköszönte a Marokkói Királyságnak, hogy elvitték a határról a migránsokat, azt hangsúlyozta, hogy nagyon fontos lenne jobban együttműködni a kibocsától országokkal is.

A Marokkóban rekedt szudániak például azt mondják, ha akarnának sem tudnának hazatérni. Szudán ugyanis hallani sem akar arról, hogy visszafogadja őket.

„Elmentünk a szudáni nagykövetségre, hogy valami segítséget kapjunk tőlük. De a kétszáz emberből csak kettőről hitték el, hogy szudáni. Pedig mind azok vagyunk” – monda a migránscsapat szószólója. De iratok nélkül indultak el, vagy a csempészek vették el az irataikat.

Azok sem járnak jobban, akik Líbia felé indulnak. Ebből csoportból senki sem élte túl a sivatagi utat. Elfogyott az üzemanyagjuk, és még 120 kilométerre jártak a legközelebbi településtől.

Akik pedig megérkeznek Líbia lakott övezetébe, azokat a politikai zűrzavar, és a milíciák uralma várja, akik gyakran együttműködnek az embercsempészekkel.

„Bizonyítékaink vannak arról, hogy folyamatos atrocitások érik a menedékkérőket. Ilyenek egyformán előfordulnak a csempészközpontokban és a hatósági internálótáborokban” – mondta egy ENSZ tényfeltáró bizottság vezetője. Az olasz hatóságok ugyanakkor jelezték, hogy ők sem szeretnének több migránst befogadni.

„Olaszország a lehető legnyitottabb ország, de a mi nyitottságunknak is vannak korlátai. És közel járunk ahhoz a ponthoz, amikor a rendszer már kezelhetetlenné válik”

– jelentette ki Mario Draghi olasz miniszterelnök, amikor Recep Tayyip Erdogan török elnökkel tárgyalt migrációs kérdésekről. Ők is egyetértettek abban, hogy a gyökerénél kellene megfogni az emberek vándorlását.

Az ENSZ azonban arra figyelmeztet, hogy jelenleg éppen romlik a helyzet a kibocsátó országokban, így a migrációs nyomás csak nőni fog.

„Egy éve gyakorlatilag nem esik az eső, semmit nem tudnak termelni, ezt már múlt novemberben látni lehetett, de ahol volt eső, ott sincs műtrágya a háború miatt. Az éhínség miatt már növekszik azoknak a száma, akik elhagyták a lakhelyüket. Ezt a válságot csak a nemzetközi közösség tudná kezelni, a helyi kormányoknak nincs erre lehetőségük” – figyelmeztetett, az ENSZ főtitkár nyugat-afrikai főképviselője.

Már több, mint 140 millió embert fenyeget közvetlenül az éhínség a térségben.

Ajánljuk még