logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Nem indul a brit védelmi miniszter a Konzervatív Párt vezetői tisztségéért

Nem indul az eddig favoritnak tartott brit védelmi miniszter, Ben Wallace a kormányzó Konzervatív Párt vezetői tisztségéért kezdődő versengésben. Szombat estig hatan jelentették be hivatalosan, hogy megpályázzák a tisztséget. A versengés győztese lesz a következő brit kormányfő is.

A párt eddigi vezetője, Boris Johnson csütörtökön jelentette be távozását, miután az elmúlt hónapok sorozatos belpolitikai botrányai miatt saját kormányának és pártjának magas beosztású képviselői is folyamatosan követelték lemondását. Távozásával megszűnik Johnson miniszterelnöki tisztsége is, de a kormányfő bejelentette, hogy utódja megválasztásáig ellátja hivatali feladatait.

Az utódlásért induló versengés egyértelmű favoritjának a fogadóirodák, a közvélemény-kutatók, a brit lapok és politikai elemzők egyaránt Ben Wallace védelmi minisztert tartották.

Wallace azonban szombaton Twitteren közzétett bejegyzésében bejelentette:

gondos mérlegelés, valamint a kollégákkal és a családjával folytatott beszélgetések nyomán úgy döntött, hogy nem csatlakozik a Konzervatív Párt vezetőjének tisztségéért folyó versengéshez.

Wallace elismeri, hogy ez nem volt könnyű döntés, közölte ugyanakkor, hogy jelenlegi munkájára, az ország biztonságának fenntartására kívánja összpontosítani figyelmét. A szombati bejelentésig minden felmérés azt mutatta, hogy indulása esetén Wallace lett volna a legesélyesebb és legnépszerűbb az utódjelöltek mezőnyében.

Szombat estig hatan jelezték hivatalosan, hogy pályáznak a Konzervatív Párt vezetői tisztségére.

A legismertebb közülük Rishi Sunak volt pénzügyminiszter, aki Sajid Javid volt egészségügyi miniszterrel együtt a héten lemondott, tiltakozásul a Johnson körül kirobbant botrányok miatt. A két miniszter távozása indította el azt a szinte példátlan lemondási hullámot a brit kormányon belül, amely végül Boris Johnsont is távozásának bejelentésére kényszerítette.

Nemrég még a 42 éves Sunak számított favoritnak a Konzervatív Párt következő vezetőjének személyéről folyó találgatásokban, de ugyanazok a botrányok, amelyek Johnson népszerűségét kikezdték, az ő támogatottságát is megtépázták. A londoni rendőrség például – Johnsonhoz hasonlóan – őt is megbírságolta a koronavírus-járvány megfékezésére elrendelt korlátozások megsértése miatt.

Szombaton bejelentette indulási szándékát Kemi Badenoch volt esélyegyenlőségi államtitkár,

Grant Shapps közlekedési miniszter és Nadhim Zahawi pénzügyminiszter, akit Johnson alig két napja nevezett ki Rishi Sunak helyére.

Előző nap – Sunak mellett – Suella Braverman, a brit kormány jogi főtanácsadója és Tom Tugendhat, a londoni alsóház külügyi bizottságának elnöke, a Konzervatív Párt egyik legbefolyásosabb képviselője is közölte, hogy indul a pozícióért.

A Konzervatív Párt szabályai alapján a mezőny kialakulása után az alsóházi konzervatív frakció szavazássorozatot kezd a jelöltekről. A folyamat végén talpon maradó utolsó két jelölt közül – ha egyikük sem lép vissza a másik javára – a Konzervatív Párt 160 ezer regisztrált tagja választhatja ki postai szavazással a párt új vezetőjét, aki az Egyesült Királyság következő miniszterelnöke is lesz.

Ajánljuk még