logo

Műsorújság

Rendkívüli

Belehalt sérüléseibe Abe Sindzó volt japán miniszterelnök

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Németország Kanadát kérleli: a szankciókkal blokkolt turbinán múlhat Németország gázellátása

| Szerző: hirado.hu
Kanadában veszteglő turbinán múlhat Németország gázellátása, amit pont az oroszellenes szankciók akadályoznak a visszatérésben. Így most Kanadának könyörögnek a németek, hogy küldjék vissza a szervízelés miatt Kanadában veszteglő turbinát. Robert Habeck szerint e nélkül adut adnak Vlagyimir Putyin kezébe, hogy ne indítsa újra az Északi Áramlat-1-et a karbantartás után.

 

Robert Habeck német gazdasági miniszter és alkancellár nyilvánosan sürgette a kanadai kormányt, minél előbb küldjék vissza az Oroszország elleni szankciók hatálya alá eső, de az Európába irányuló gázáramlás szempontjából létfontosságú turbinát, számolt be a Világgazdaság hírportál.

A miniszter a Bloombergnek adott nyilatkozatában hangsúlyozta, az ország rövidtávú gázellátása múlhat azon, hogy a turbina még jövő hétfő előtt érkezzen vissza Európába.

Július 11-én kezdődik ugyanis az Északi Áramlat-1 gázvezeték menetrendszerű éves karbantartása, amit a tervek szerint július 21-én fejeznének be, ebben az időszakban értelemszerűen nem érkezne gáz Németországba. Csakhogy a vezetéken átáramló gáz mennyiségét a Gazprom már júniusban hatvan százalékkal csökkentette a turbinaprobléma miatt, és ez akadályozza Németország erőfeszítéseit, hogy elegendő készletet tároljon a téli időszakra.

Berlin az elkövetkező hónapokban kénytelen lehet adagolni az energiát, ami sújtja a vállalkozásokat és a fogyasztókat, és recesszióba sodorhatja Európa legnagyobb gazdaságát.

„Szükségünk van Az Északi Áramlat-1 kapacitására ahhoz, hogy feltöltsük a tárolóinkat” – mondta Habeck, aki azt is hangsúlyozta, hogy „a feltöltött németországi tárolókapacitások nemcsak a német, hanem az európai piac és az európai ellátás biztonsága szempontjából is fontosak” – mondta Robert Habeck.

A zöld politikus szerint a létfontosságú felszerelés leszállítása esetén Vlagyimir Putyin orosz elnöknek nem lenne hivatkozási alapja arra, hogy ne indítsa újra a gázszállítást, amitől egyre többen tartanak.

Én leszek az első, aki harcolni fog egy további erős uniós szankciócsomagért, de az erős szankciók azt jelentik, hogy azoknak jobban kell fájni és ártani Oroszországnak és Putyinnak, mint a mi gazdaságunknak. Ezért megértést kérek, mert meg kell fosztanunk Putyint ennek a kifogásnak az esélyétől”

– tette hozzá.

A kérdéses turbinát a Siemens építette, és javításra küldték Montrealba, de a Justin Trudeau miniszterelnök kormánya által múlt hónapban bejelentett, az orosz olaj- és gáziparral szembeni szankciók miatt ott ragadt. Habeck elismerte, hogy a kanadai szankciók jogi kötöttséget okoznak, de előállt erre egy javaslattal.

„Ha ez jogi kérdés Kanada számára, akkor szeretném világossá tenni, hogy nem arra kérem őket, hogy szállítsák a turbinát Oroszországba, hanem arra, hogy hozzák Németországba. Nehéz szívvel kellett ezt kérnünk”

– mondta a miniszter.

Kanadai illetékesek egyelőre diplomatikusan reagáltak a német kérésre.

„Ezután is súlyos árat fizettetünk a Putyin-rezsimmel, amíg folytatódik az indokolatlan invázió. Továbbra is támogatni fogjuk európai barátainkat és szövetségeseinket azáltal, hogy dolgozunk az energiapiacok stabilizálásán és az energiaellátásra vonatkozó hosszú távú és fenntartható megoldások kidolgozásán” – reagált Ian Cameron, Jonathan Wilkinson természeti erőforrásokért felelős miniszter szóvivője e-mailben a Bloombergnek.

Bár a Gazpromnak vannak Oroszországban turbinái, a cég állítása szerint nem mindegyik működőképes, és az illetékes állami hatóság leállította a rendszeres karbantartásra váró berendezések használatát.

Ajánljuk még