logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Munkahelyek ezrei kerülnek veszélybe Ausztriában, ha megszűnik az orosz gázimport

| Szerző: hirado.hu
Kevés osztrák vállalat lenne képes gyorsan reagálni az orosz gáztól való teljes függetlenedésre, így ez – különösen Felső-Ausztriában – munkahelyek ezreinek elvesztésével járna. A Karl Nehammer szövetségi kancellár által összehívott „gázértekezlet” csak az első lépés, szükség van alternatív források létrehozására, Ausztria „ajánlásokkal” nem fog tudni megbirkózni az egyre drámaibb gázhelyzettel.

Az osztrák Kereskedelmi Kamara szerint jelen helyzetben kevés olyan osztrák vállalat, nagy energiafelhasználó van, amelyik a kialakult – gázínséges – helyzetben gyorsan át tudna állni valamilyen alternatív energiaforrás használatára – számolt be a Kronen Zeitung.

A cikk szerint különösen Felső-Ausztria tartomány függ a földgáztól, munkahelyek ezrei kerülnének veszélybe, ha végleg leállnának az Oroszországból származó gázszállítások. A tartományban elhelyezkedő Linz az osztrák ipar egyik központja, amely dunai kikötővel, illetve hatalmas acélművel rendelkezik, Steyr városában pedig a bajor gyáróriásnak, a BMW-nek, valamint a svéd SKF-nek is van üzeme, nem beszélve a helyi motor- és traktorgyárról, a Steyrről.

A tartomány kormányzója, Thomas Stelzer szerint a – Karl Nehammer szövetségi kancellár által összehívott – gáztárgyalás csak az első lépés, további alternatívák keresésére van szükség, központilag kiadott „ajánlásokkal” nem fognak tudni megbirkózni a rendkívüli helyzettel.

Ajánljuk még