logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Leonardo Da Vinci világhírű festményéhez ragasztották magukat a klímaaktivisták

| Szerző: hirado.hu
A tüntetést a Just Stop Oil szervezte, amely arra kérte a brit kormányt, hogy állítsa le az új olaj- és gázipari engedélyek kiadását. A klímavédők az eredeti festmény egy 500 éves másolatát rongálták meg.

Leonardo da Vinci Az utolsó vacsora című művének másolatára ragasztották magukat kedden az éghajlatváltozás ellen tiltakozók  a londoni Királyi Művészeti Akadémián.

Az Associated Press szerint a tiltakozók egy csoportja “No New Oil” (Nincs új olaj) feliratot is felfújt a falra, mielőtt a festmény keretére ragasztották magukat, hogy felhívják a figyelmet a folyamatban lévő klímaváltozási válságra. A tiltakozást a Just Stop Oil nevű csoport szervezte, amely arra kérte a brit kormányt, hogy állítsa le az új olaj- és gázipari engedélyek folyósítását.

A Metropolitan Police az AP-nek elmondta, hogy a tüntetőket rongálás gyanújával letartóztatták. A Királyi Akadémia közölte, hogy a rendőrséget a klímaaktivisták kérésére értesítették.

A festmény da Vinci híres művének 500 éves másolata, amelyet da Vinci tanítványának, Giampietrinónak és Giovanni Antonio Boltraffio festőnek tulajdonítottak – számolt be róla a People magazin.

„Az festmény sértetlen, a keret azonban ragasztó- és oldószerfoltok miatt megsérült” – közölte a Királyi Akadémia szerdán „A festmény alatti feliratot később eltávolították”.

„Amikor még tanítottam, olyan nagyszerű intézményekbe vittem a diákjaimat, mint a Királyi Akadémia – mondta a 47 éves aktivista és volt általános iskolai tanár, Lucy Porter. „De most igazságtalannak érzem, hogy elvárjuk tőlük, hogy tiszteljék a kultúránkat, amikor a kormányuk elszántan tönkreteszi a jövőjüket az új olaj- és gázprojektek engedélyezésével.”

„Akkor fogjuk abbahagyni a művészeti intézmények nyugalmának megzavarását, amikor a kormány érdemi nyilatkozatot tesz erre vonatkozóan”

– tette hozzá. „Addig is folytatjuk, amit elkezdtünk.”

A csoportnak nem ez volt az első tiltakozása közelmúltban, ugyanis hétfőn az aktivisták John Constable The Hay Wain című festményének keretéhez ragasztották magukat a londoni National Galleryben – jelentette az AP.

A tüntetésen két aktivista nagyméretű papírlapokkal borította be az 1821-es festményt, mielőtt a keretre ragasztották magukat. A duót később letartóztatták.

 

Ajánljuk még