logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Újabb állománycsökkentés: Összeomlás szélén a brit hadsereg?

| Szerző: hirado.hu
Döntött az Egyesült Királyság kormánya, az ország folytatja a hadsereg tervezett létszámcsökkentését az ukrajnai háború ellenére. A haderő korábbi parancsnoka szerint  az elhatározás „őrültség” és figyelmeztetett, hogy ezzel a brit hadsereg „válságos helyzetbe” kerül.

 

A brit kormány közölte döntését, a következő években 10 ezer katonával csökkentik haderejük állományát. A döntés annak ellenére született, hogy Boris Johnson az Egyesült Királyság miniszterelnöke a múlt héten tartott NATO-csúcstalálkozón bejelentette, hogy az évtized végére 2,5 százalékra növeli az ország védelmi kiadásait. Egyébként a kormányfő költségvetés emelésre tett ígérete azután hangzott el, hogy a kabinet miniszterei és az ország katonai vezetői is nyomást gyakoroltak a kormányfőre.

„Puszta tény, hogy a hadseregünk maradékát is fel fogjuk oszlatni, ha a hadseregünk nem lesz elég nagy ahhoz, hogy megtegye amit a mindenkori kormány kér tőlünk” – jelentette ki Lord Dannatt a brit hadsereg korábbi vezetője.

A nyugalmazott tábornok sürgette a kormányt, hogy vonja vissza a csökkentésekről szóló döntést, mivel szerinte a hadseregnek szerepet kell vállalnia az orosz agresszió elrettentésében. Hozzátette, hogy amikor a régimódi harcról van szó, akkor a számoknak van döntő szerepe, és a 10 évvel ezelőttinél 30 százalékkal kisebb 70 ezer fős hadsereg szánalmasan kevés lesz ha úgy alakul, hogy magas készültségbe kell helyezni a csapatokat.

Boris Johnson szóvivője szerint azonban helytelen lenne kizárólag a létszámra összpontosítani, mivel szerinte látható, hogy a legújabb technológiák és felszerelések milyen hatással vannak az ukránok erejére.

Kapcsolódó tartalom

Ajánljuk még