logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Százmilliárdos kártérítési pert nyert a MOL a horvátokkal szemben

| Szerző: hirado.hu
A MOL (Magyar Olaj- és Gázipari Nyrt.) megnyerte a Horvátországgal szemben indított pert, amely által százmilliárdos kártérítésre számíthat a magyar olajtársaság.

A magyar olajtársaság és Horvátország közötti Mol-INA-ügyben indított eljárás washington-i választott bíróság, a Beruházási Viták Rendezésének Nemzetközi Központja (International Centre for Settlement of Investment Disputes, röviden ICSID) előtt zajlott – írta a Vecernji list. Ez már a második ilyen eljárás volt, amelyet Horvátország elveszített a MOL-lal szemben.

Az ítélet szerint a kamatokkal együtt 250-300 millió dollár (100-120 milliárd forint) kártérítésre számíthat a MOL, azonban ez az összeg kevesebb annál az egymilliárd dolláros (405 miliárd forint) követelésnél, amelyet a a magyar olajtársaság eredetileg támasztott a horvát kormánnyal szemben.

A MOL 2013 végén kezdeményezett egy nemzetközi választott bírósági eljárást a horvát kormány ellen, a horvátországi befektetéseinek védelmében az ICSID-nél, ugyanis állsápontjuk szerint a horvátok nem teljesítették bizonyos szerződéses kötelezettség-vállalásukat.

Az első per a MOL és az INA között 2014-ben Svájcban zajlott az ENSZ Nemzetközi Kereskedelmi Jogi Bizottsága (UNCITRAL) előtt, amelyet Zoran Milanovic kormánya kezdeményezett a MOL washingtoni keresetére válaszul. A 2016 decemberében lezárult eljárásban a magyar fél 14,5 millió eurót (4 milliárd forint) kártérítést kapott Horvátországtól.

Ajánljuk még