logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Rendezte vitáját Norvégia Oroszországgal

Norvégia rendezte Oroszországgal a Spitzbergákon dolgozó orosz bányászoknak szánt szállítmányok miatt kialakult vitáját - közölte szerdán az oslói külügyminisztérium.

A tárca tájékoztatása szerint a határon feltartóztatott orosz szállítókonténereket norvég fuvarozók átvették és leszállították Tromsö kikötőjébe, ahonnan tengeri úton továbbították a sarkvidéki norvég szigetcsoport felé.

A minisztérium szóvivője közölte, hogy a megállapodást Oroszországgal egy „jó párbeszédet” követően sikerült elérni, de ez semmiképpen sem jelenti Norvégia visszakozását. „Nem is volt szándékunkban a szállítmányt blokkolni, a megoldás már az elején megvolt” – hangoztatta.

Annak ellenére, hogy nem tagja az Európai Uniónak, Norvégia követte az EU szankciós politikáját, és június közepén feltartóztatott egy szállítmányt, amelyet a Spitzbergákon dolgozó orosz bányászoknak szántak.

Anniken Huitfeldt külügyminiszter akkor úgy fogalmazott, hogy a büntetőintézkedések értelmében tilos az orosz teherforgalom norvég területen keresztül, ugyanakkor tiszteletben tartja az Északi-sarktól mintegy ezer kilométerre fekvő szigetcsoport hovatartozását szabályozó, 1920-ban Párizsban aláírt szerződést, amely lehetővé teszi minden részes tagállam, így Oroszország számára is, hogy egyenlő versenyfeltételek mellett folytasson gazdasági tevékenységet a Spitzbergákon.

Oroszország ellenintézkedésekkel fenyegetett, egyebek között bekérették a norvég ügyvivőt is a moszkvai külügyminisztériumba. Az orosz parlament alsóházának elnöke a keddi plenáris ülésen bejelentette, hogy felmondaná az orosz-norvég tengeri határokról szóló megállapodást, válaszul arra, hogy Norvégia áruszállítási blokád alá vonta a sarkköri szigetcsoportokat.

Oroszország és Norvégia az északi sarkvidék két jelentős szereplője, és a térség értékes természeti erőforrásaira tekintettel 2010-ben megállapodást kötöttek a Barents-tengeren lévő tengeri határaik rögzítéséről, amellyel egy negyvenéves vitát zártak le.

Szergej Guscsin spitzbergáki orosz konzul szerint a kérdéses 20 tonna szállítmányból hét tonna élelmiszer, a többi pedig a tél átvészeléséhez szükséges felszerelés.

 

Ajánljuk még