logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Marad a Draghi-kormányban az Öt Csillag Mozgalom

Az Öt Csillag Mozgalom (M5S) nem mond le a kormányzás felelősségéről, de feltételekhez köti a folytatást, és mielőbbi változást sürget elsősorban az energiapolitika és a nehéz helyzetbe került lakosság támogatása terén – nyilatkozta a párt elnöke, Giuseppe Conte a Mario Draghi miniszterelnökkel tartott egyeztetés után szerdán.

A találkozót az M5S szorgalmazta, miután a kormánypárt vezetősége az utóbbi napokban többször jelezte, hogy nem osztja a Mario Draghi vezette kormány politikai irányát.

A római kormánypalota előtti téren rögtönzött sajtótájékoztatóján Giuseppe Conte elmondta, hogy dokumentumot adott át Mario Draghinak, amelyben az M5S feltételei szerepelnek. Korábbi sajtóértesülések szerint a párt többek között az Ukrajnának küldendő további fegyverszállítmányok leállítását szorgalmazza.

Giuseppe Conte hangsúlyozta, hogy pártja továbbra is vállalja a kormányzás felelősségét, de az M5S tagsága körében “erős politikai feszültséget” okoz a Draghi-kormány politikája.

„Határozott irányváltásra van szükség” – jelentette ki Conte.

Az M5S elnöke mindenekelőtt az energiaárakat említette, hangoztatva, hogy a gáz- és üzemanyagárak egy év alatt majdnem kétszeresre emelkedtek, és ősszel „további szédületes” drágulással számolhat a lakosság.

Kijelentette, a családoknak és vállalkozásoknak kézzel fogható segítésére van szüksége egyszeri anyagi támogatás helyett, miként azt a Draghi-kormány tette. “Az olaszok már nem azt kérdezik, hogy ki tudnak-e tartani hó végéig, hanem hogy elég pénzük marad-e a hónap közepéig” – mondta Giuseppe Conte.

Az M5S politikusa leszögezte, hogy nem engednek a 2019-ben bevezetett alapjövedelemből, amely állampolgári jogon jár. Azon kívül Giuseppe Conte az európai alapbér minél gyorsabb bevezetését is sürgette.

A Conte és Draghi közötti találkozó megelőzte a kormány újabb energiacsomagjának parlamenti szavazását. A rendelkezés 23 millió euróval (9,47 milliárd forint) akarja segíteni a megnövekedett energiaárak miatt bajba jutott családokat és vállalkozásokat. A kormányon belüli ellentétek miatt a szerda délutáni képviselőházi szavazáson a csomagot bizalmi szavazásra bocsátják.

Az Öt Csillag Mozgalom a júniusi részleges helyhatósági választásokon felmutatott gyenge, öt százalék körüli eredmény után jelezte “elégedetlenségét” a Draghi-kormány felé. Elemzők szerint Giuseppe Conte nem tesz mást, mint bizonyítani igyekszik, hogy pártja továbbra is meghatározza a kormány politikáját.

Az M5S június 21-én Luigi Di Maio külügyminiszter, a párt egyik vezetője kilépésével egyik szárnyát is elveszítette. Di Maio követőivel új parlamenti frakciót alapított Együtt a jövőért néven. A Conte-Draghi találkozóval egy időben Luigi Di Maio Giuseppe Sala milánói főpolgármesterrel egyeztetett egy új centrumerő felállításáról.

A parlamentnek a kiélezett ellentétek között kell előkészítenie a nyáron a jövő évi költségvetési törvényt, valamint a következő hetekben kerülnek napirendre a baloldal szorgalmazta javaslatok a könnyűdrogok legalizálásáról, valamint az olasz iskolai végzettséggel bíró bevándorló gyerekek állampolgárságáról. A jobboldal mindkettőt ellenzi.

Az M5S aprózódásával a legnagyobb parlamenti frakció a Matteo Salvini vezette Liga lett.

A jobboldali párt szerdán közleményben hangsúlyozta, hogy egységesen folytatja a kormányzati munkát.

Ajánljuk még