logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Lemondott posztjáról két brit miniszter, Johnson már ki is jelölte mindkettő utódját

| Szerző: hirado.hu
Lemondott posztjáról két brit miniszter: Rishi Sunak pénzügyminiszter és Sajid Javid egészségügyi miniszter. Tíz percen belül hagyták el a kormányt, tiltakozásul Boris Johnson miniszterelnök kormányzása ellen – számolt be az M1 Híradó.

A tárcavezetőket követte néhány államtitkár is, azonban tömeges lemondásra nem került sor.

Az ellenzéki Munkáspárt jelezte: ha a kormány összeomlik, kész előrehozott választásokat tartani.

A kormányzó konzervatív párt azonban jelezte: egység van a pártban és a kormányban is. A kormányfő már ki is jelölte a két miniszter utódját: Nadhim Zahawi lett a pénzügyekért felelős miniszter, míg az egészségügyi tárca vezetését az eddigi kabinetfőnök, Steve Barclay veszi át.

Sunak és Javid szinte egyszerre jelentette be távozását Johnson kormányából. Mindketten a kormányzó brit Konzervatív Párt legbefolyásosabb tagjai közé tartoznak.

Sunak – akit a Konzervatív Párton belül is sokan Johnson lehetséges utódjának tartanak – a miniszterelnökhöz írt levelében

azzal indokolta döntését, hogy az ország jogos elvárása a megfelelő, hozzáértő és komoly kormányzás.

A volt pénzügyminiszter egyértelmű utalást tett arra, hogy véleménye szerint Johnson már nem felel meg ezeknek az elvárásoknak. Azt írta: hisz abban, hogy ezekért a normákért érdemes harcolni, és ezért döntött úgy, hogy lemond tisztségéről.

Sajid Javid – aki az egészségügyi miniszteri tisztség betöltése előtt szintén volt pénzügyminiszter és állt a belügyminisztérium élén is – úgy fogalmazott lemondását bejelentő levelében, hogy jóllehet a konzervatívok nem mindig népszerűek, de mindig is hozzáértő, a nemzet érdekében cselekvő párt volt.

Sajnos azonban a jelenlegi helyzetben a lakosság arra a következtetésre kezd jutni, hogy a Konzervatív Pártra immár egyik tulajdonság sem érvényes, és az alsóházi konzervatív frakció által júniusban tartott bizalmi szavazás megmutatta, hogy a parlamenti pártcsoport tagjai közül is sokan így gondolják – írta a volt egészségügyi miniszter.

Ajánljuk még