logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Kiakadtak a lakók Németországban: nincs meleg víz, csak hideg zuhany

Takarékossági okokból nincs egész nap meleg víz egy szászországi 600 lakásos társasházban. A német sajtó beszámolója szerint a lakók háborognak, van aki úgy döntött, hogy a rokonaihoz megy el fürödni. A fenntartó így akarja felkészíteni a bérlőket, mert szerinte jövőre már nem fogják tudni fizetni a számlákat. Egy friss felmérés szerint Németországban a szegénység minden korábbi rekordot megdöntött – közölte az M1 Híradó.

Meleg víz csak meghatározott időpontokban – ezzel a címmel közölt cikket a német Bild. A lap arról számolt be, hogy a szászországi Dippoldiswalde egyik 600 lakásos társasházában elzárták a meleg vizes vezetéket és naponta csak háromszor, néhány órára nyitják meg. A lakókat sokkolta, hogy nincs meleg víz.

„Nem tudom, hogyan fürdessem meg a kislányomat” – panaszkodott az egyik bérlő, aki a nagymamájától hallotta, hogy hasonlóra legutóbb a II. világháborúban volt példa.

Kapcsolódó tartalom

Egy másik nyugdíjas lakó pedig úgy döntött, hogy a lányához jár el zuhanyozni. A lakásszövetkezet szerint így próbálják felkészíteni a lakókat arra, ami jövőre vár rájuk, amikor már nem tudják megfizetni a szolgáltatás árát. „Az élet már most is elég drága, azt akarjuk, hogy a bérlők jól átvészeljék a válságot” – fogalmazott a szövetkezet egyik tagja.

„Mossanak alacsonyabb hőfokon, fürödjenek hidegebb vízben” – ezt tanácsolja a németeknek a szövetségi kormány. Több kampányt is indítottak az elmúlt hónapokban, hogy felkészítsék a lakosságot egy súlyos, az egész országra kiterjedő energiaválságra. Egy olyan videót is közzétettek korábban, amelyen egy idősebb hölgy nagykabátban ül a fűtés nélküli, jéghideg otthonában. Megjelenik egy felirat: mit tegyünk, ha nem megy a fűtés. A nő ezek után alufóliával ragasztja le az ablakot és mécseseket gyújt, hogy felmelegedjen.

Nem kizárt, hogy mindez hamarosan valósággá is válik Németországban. Két hete kihirdették a gázellátási válsághelyzet riasztási fokozatát,  miután az Északi Áramlat vezetéken keresztül kevesebb mint a felére csökkentek a szállítások Oroszországból. Közben a háborús infláció miatt – amely csaknem 50 éves rekordot döntött – elszabadultak az élelmiszerárak és a rezsiköltségek.

„Minden drágább, a gáz, a villany, minden. És ezt nekünk kell megfizetni az orosz–ukrán háború miatt, ahelyett, hogy békét kötnének. Az étel is megdrágult. Télen a gyerekeknek meleg kell, és mi nem tudjuk majd megfizetni”

 mondta egy  férfi.

A családok már egy tízeurós, vagyis néhány ezer forintos kiadást is jól meggondolnak, amiről a Der Spiegel című német lap közölt cikket. Egy ötgyermekes apa azt mondta: álmatlan éjszakái vannak, mert nem tudja a drágulás miatt, hogyan fog enni adni a családjának. A gyerekeknek nem tudnak új cipőt venni. Úgy próbálnak spórolni, hogy kevesebbet esznek, és amit tudnak, megtermelnek a kertben. Egy friss felmérés szerint Németországban a szegénység minden korábbi rekordot megdöntött.

Németországban jelenleg 14 millióan számítanak szegénynek. 600 ezerrel vannak többen, mint a koronavírus-járvány előtt és a számuk várhatóan az infláció következtében még tovább fog emelkedni. A nyugdíjasok körében például csaknem 18 százalék számít szegénynek, a gyerek és fiatalkorúaknak csaknem 20 százaléka, az egyéni vállalkozóknak pedig több mint 13 százaléka, számolt be Noll Katalin, a közmédia berlini tudósítója.

Történelmi kihívás előtt áll Németország a drágulás miatt – erről Olaf Scholz német kancellár beszélt hétfőn Berlinben, miután a rekordméretű infláció kezeléséről egyeztetett a legnagyobb munkavállalói és munkaadói érdekképviseletek vezetőivel. Hangsúlyozta: a mindennapi élethez szükséges termékek ára erőteljesen emelkedik, és arra kell számítani, hogy a válság nem múlik el néhány hónap alatt.

A címlapfotó illusztráció.

Ajánljuk még