logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Itt lesz az ukrajnai háború következő kulcsfontosságú ütközete

| Szerző: hirado.hu
A Donyeck megyei Szlovjanszk városában lesz az ukrajnai háború következő kulcsfontosságú ütközete a brit védelmi minisztérium értékelése szerint. Folyamatos bombázás alatt áll a település, kedden ketten vesztették életüket a légicsapásokban. A terület kormányzója felszólította azt a 350 ezer embert, akik még mindig nem hagyták el az otthonukat, hogy mentsék az életüket. Közben nagy felháborodást okozott az ukrán vezérkar döntése, amely szerint a hadköteles férfiak csak engedéllyel hagyhatják el a tartózkodási helyük szerinti járást – számolt be az M1 Híradója.

 

Óriási lángokkal égett több épület a Donyeck megyei Szlovjanszkban hétfőn, miután több rakéta csapódott be a kelet-ukrajnai városban. Először a piacteret érte találat, majd három másik detonáció rázta meg a környező utcákat a francia AFP hírügynökség tudósítása szerint. A helyi hatóságok közölték: a támadásban ketten meghaltak és heten megsérültek. Az áldozatok házastársak voltak: otthonukban voltak, amikor az épületet lerombolta a rakéta.

Édesapám rögtön életét vesztette, édesanyám még lélegzett, amikor rájuk találtam. Mire azonban kiértek a mentők, ő is meghalt” – mondta az áldozatok fia.

A brit védelmi minisztérium szerdán arról írt: a Szlovjanszkért folytatott harc lehet a következő kulcsfontosságú ütközet az ukrajnai háborúban.

Pontosan nyolc évvel azután, hogy az ukrán erők kiszorították a városból az oroszbarát szakadár fegyvereseket, sűrű rakétazápor hullott a közeli Bahmut utcáira is.

Egyre közeledik a front a kulcsfontosságú donyecki városhoz, ám az ukrán hadsereg szóvivője szerint az oda vezető utat egyelőre még ellenőrzésük alatt tartják a védők.

Az ukrán fegyveresek sikeresen megakadályozzák, hogy az ellenség teljesen irányítása alá vonja a Bahmutot Liszicsanszkkal összekötő utat, amely megteremtené a novoluhanszki ukrán védők bekerítésének feltételeit” – mondta Olekszandr Motuzjanik.

A Luhanszki terület elfoglalása után most Donyeckre összpontosítja erejét az orosz hadsereg. A megye ukrán kormányzója felszólította azt a 350 ezer civilt, akik még nem hagyták el az otthonukat, hogy

meneküljenek, mert az előttük álló hetekben súlyos harcok fognak dúlni a területen.

Óriási felháborodást váltott ki Ukrajnban az ukrán vezérkar bejelentése, miszerint a hadköteles férfiak ezentúl csak engedéllyel hagyhatják el a regisztrált tartózkodási helyük szerinti járást. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kedd esti videoüzenetében azt ígérte: megoldást találnak a kialakult helyzetre.

Heves vita övezi a vezérkar döntését, más-más értelmezések láttak napvilágot: sokan félreértelmezik, sőt, vannak akik felháborodtak. Utasítottam a védelmi minisztert, a vezérkari főnököt és a fegyveres erők parancsnokát, hogy a holnapi kormányülésen tájékoztassanak a részletekről. Ígérem, hogy találni fogunk valami megoldást” – hangsúlyozta az elnök.

Nem lesz orosz-amerikai egyeztetés

Nem ül tárgyalóasztalhoz az orosz és az amerikai külügyminiszter, holott mindketten részt vesznek a G20-csoport indonéziai csúcstalálkozóján – közölte az amerikai külügyminisztérium. A délkelet-ázsiai ország az utóbbi hetekben közvetítőként lépett fel Moszkva és Kijev között.

A Balin tartandó értekezlet lesz az első alkalom a háború kitörése óta, hogy Szergej Lavrov orosz külügyminiszter személyesen találkozik vezető nyugati politikusokkal és diplomatákkal.

Címlapfotó: ukrán katona egy orosz rakétatámadásban megsemmisült iskolaépület romjai között a kelet-ukrajnai Harkivban (MTI/AP/Andrii Marienko)

Ajánljuk még