logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Éhen halt a Szajnába tévedt kardszárnyú delfin, talán mert egyedül érezte magát

Éhen halt a franciaországi Szajna folyóba téved kardszárnyú delfin, talán mert egyedül érezte magát – állapították meg szakértők a tetem vizsgálata után.

A delfin tetemét május 30-án találták meg a folyóban. Azért pusztult el, mert abbahagyta az evést, gyomra üres volt – közölte szerdán Rouenban Seine-Maritime megye prefektusa.

Noha biztosat nem lehet mondani, az elszigeteltség lehetett az ok, amiért az állat nem evett. Ez a viselkedés megfigyelhető időnként tengeri emlősöknél, amelyek csapatban élnek és vadásznak – vélik a szakértők.

Az állat pusztulásában nem játszott szerepet, hogy betévedt a folyóba és természetes élőhelyétől messzire keveredett – tette hozzá a prefektus.

A boncoláskor lövedéket találtak a fejszövetben, a lövés azonban nem okozott tartós sérülést, és nem is játszott közre a delfin pusztulásában: hetekkel, akár hónapokkal korábban lőhették meg. A roueni ügyészség mérlegeli, hogy indítson-e vizsgálatot.

A szakértői vélemények alapján a delfin több mint négyméteres, 1100 kilogrammos éretlen nőstény volt. Csontvázát a párizsi Természettudományi Múzeumban fogják kiállítani.

Április eleje óta az állatot számos alkalommal látták a Szajnában. Többször is megkísérelték víz alatti delfinhang-felvételekkel visszavezetni a nyílt tengerre, de nem jártak sikerrel, és az emlős május végén elpusztult.

A skót, izlandi és norvég vizekben, valamint délebbre, a Biscayai-öbölben otthonosabban érzik magukat a kardszárnyú delfinek.

Feltételezik, hogy a szóban forgó állat azért tévedt a La Manche-csatornába, mert beteg lett, és az ottani nyugodtabb vizekben könnyebben táplálkozott, végül azonban a francia folyóban találta magátt.

Ajánljuk még