logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Nem ez volt az első lövöldözés a térségben - mindenáron át akarnak jutni a migránsok a határon

Továbbra is keresi a szerb rendőrség azokat a migránsokat, akik szombat hajnalban lövöldöztek a magyar határhoz közeli szabadkai erdőben. A hatóságoknak eddig csupán egy 26 éves afgán férfit sikerült elfogniuk, ami nem nyugtatta meg a helyieket. A magyar határ szerb oldalán élők azt mondják, a helyzet tarthatatlan. Ráadásul nem ez volt az első lövöldözés a térségben. Két hete a migránsok Zomborban csaptak össze – hangzott el az M1 Híradójában.

Migránsok laknak egy elhagyatott zombori gyárépületeben. Az M1 stábjának megmutatták, milyen körülmények között élnek. Beköltöztek a szobákba, fürdőkabint alakítottak ki maguknak, az emeleten pedig sátrakat állítottak fel.

Többségük embercsempészekkel akar eljutni a kiszemelt európai uniós országba. Egy magát szírnek valló férfi elmondta, 3000 eurót fizetett azért, hogy Törökországból Szerbiába jusson. Hollandia a végső úticél, azt tervezi, hogy a szerb–magyar határon fog illegálisan próbálkozni.

„Az összetűzések miatt inkább kerülöm a zombori befogadóközpontot. Belgrádban is inkább elkerültem. Most ide jöttem, innen Magyarországra, utána Ausztriába, majd Németországba fogok menni” – mondta a férfi.

Egy másik, magát szintén szírnek valló migráns arról is beszélt: utoljára négy napja próbált meg átmászni a magyar kerítésen, de elkapták a rendőrök és visszatoloncolták Szerbiába. Azt mondja, a létrákat az embercsempészek biztosították nekik, akik a kerítéshez vezették őket.

„Vannak ott, akik vezetnek minket, fizetünk nekik ezért 2800 eurót. Ezek az emberek elvezetnek bennünket a kerítéshez, átjuttatnak bennünket, ott pedig vár egy autó, ami Ausztriába szállít bennünket” – mondta a férfi.

A vajdasági településen éjjel-nappal folyamatosan érkeznek migránsokat szállító taxik. A feszültség fokozódik.

Két héttel ezelőtt Zomborban is lövöldözés tört ki, két migráns csoport csapott össze. Az esetről amatőr videó is készült. Egy ember megsérült.

Másnap ugyan a rendőrség több száz migránst szállított el autóbuszokkal a településről, de a helyiek szerint a legtöbb még aznap visszautazott Zomborba.

Közben nem enyhül a feszültség Szabadkán sem, ahol

szombaton esett egymásnak migrások két csoportja. Az afgán, pakisztáni, iráni és szíriai migránsok lőfegyvert és késeket is használtak. Egy embert pedig meg is öltek.

Négy sérült továbbra is a szabadkai kórházban van. Kettő állapota még mindig súlyos. A 16 éves iráni lányt pedig átszállították Újvidékre, nincs túl az életveszélyen.

A Makkhetes városrész környékén élők nem nyugodtak meg. A migránsok ugyanis most is a közeli erdőben gyülekeznek.

A szabadkai migránsleszámolás egyértelmű jele annak, hogy a szervezett bűnözői csoportok megjelentek, és egyre erősebben vannak jelen a szerb–magyar határon

– erről beszélt az Alapjogokért Központ biztonságpolitikai tanácsadója az M1-en. Horváth József azt mondta: az embercsempészek már a fegyveres összecsapástól sem riadnak vissza. Jól tudják, hogy a magyar a legjobban védett schengeni határ, ahol a legtöbbet lehet kérni a migránsoktól.

Horváth József hozzátette:

A migránsok a feszültséget a szülőföldjükről hozzák magukkal.

Az elmúlt időszakban pedig sokan feltorlódtak a magyar határ szerb oldalán, így számítani lehetett a konfliktusokra.

Ráadásul az elmúlt hetekben a migránsok már illegális határátlépéskor is használtak fegyvereket. Ezen a kormány által közzétett videón az látszik, ahogy a bevándorlók lövéseket adnak le a kerítés mellett. Gyakran kövekkel, botokkal, tégladarabokkal támadtak a határt védő rendőrökre és katonákra.

 

Ajánljuk még