logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Magas szintű gazdasági egyeztetést tartott Kína és az Egyesült Államok

Gazdasági kérdésekről egyeztetett kedden videókapcsolaton keresztül Liu Ho kínai miniszterelnök-helyettes és Janet Yellen amerikai pénzügyminiszter – adta hírül a Hszinhua kínai állami hírügynökség.

A beszámoló szerint a megbeszélés építő jellegű volt, amelynek során a felek gyakorlatias és őszinte eszmecserét folytattak a makrogazdasági helyzetről, valamint a globális ipari és ellátó láncokról.

A két fél egyetértett abban, hogy a világgazdaság súlyos kihívásokkal áll szemben, éppen ezért rendkívüli jelentősége van, hogy Peking és Washington erősítse a kapcsolattartást, valamint a makrogazdasági politikája összehangolását. A kínai fél úgy vélekedett, hogy a globális ipari és ellátó láncok stabilitásának közös erővel történő fenntartása nem csupán a két ország, hanem az egész világ javát szolgálja.

A Hszinhua továbbá arról is beszámolt, hogy Liu Ho a beszélgetés során tolmácsolta Peking aggályait Washington Kínát érintő szankcióit és büntetővámjait, valamint a kínai vállalatokkal szembeni bánásmódját illetően.

Yellen a korábbiakban egyes, a Donald Trump korábbi amerikai elnök hivatali ideje alatt kivetett pótvámokról úgy nyilatkozott, hogy azoknak semmilyen stratégiai jelentőségük nincs. Joe Biden amerikai elnök egyes várakozások szerint fontolóra veheti bizonyos, Kínával szemben alkalmazott büntetővámok enyhítését az Egyesült Államokban kialakult inflációs problémák mérséklése érdekében.

Ajánljuk még