logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Légitársaságok vákuumban – grafikonon mutatjuk, miért uralkodik káosz a világ repterein

| Szerző: Masszi-Rigó Tamás
Több ezer járatot töröltek, és a késve induló és érkező repülőgépek is emberek tízezreinek rontották el a nyaralását. Ennek hátterében többek között a légitársaságoknál kialakult munkaerőhiány, az ukrajnai háború globális következményei és a térségben is egyre jellemzőbb szélsőséges időjárási jelenségek állnak.

 

Világszerte óriási problémákkal küzdenek a légitársaságok. Több ezer, főszezonban induló járatot is töröltek a pályaelhagyó és sztrájkoló dolgozók miatt kialakuló munkaerőhiány következtében. A repülőtéri káosz másik fő oka, hogy a légitársaságok a munkaerőkiesés miatt nehezen tudnak lépést tartani a nyaralni vágyók megnövekedett utazási igényeivel.

Az európai légi forgalom biztonságáért felelős nemzetközi szervezet, az Eurocontrol felméréséből jól látható az aktuális helyzet.

A képre, vagy ide kattintva nagyobb méretben is megnézheti az adatokat

A képre, vagy ide kattintva nagyobb méretben is megnézheti az adatokat.

A Lufthansa eddig összesen 3100 júliusi–augusztusi járatot törölt.

A Bloomberg adatelemző pénteki jelentése szerint a német nemzeti légitársaság dolgát a sztrájkok mellett nagyrészt az is nehezítette, hogy a dolgozók jelentős részének pozitív lett a koronavírustesztje.

A cég dolgozói 9,5 százalékos béremelést követelnek a növekvő inflációra hivatkozva. A tárgyalások első fordulója június 30-án volt.

Tengerentúl

A tengerentúli légitársaságok helyzete még súlyosabbnak tűnik. Amerikában az elmúlt héten összesen 267 járatot töröltek, ezenkívül közel 2300 repülő szállt fel vagy érkezett meg többórás késéssel – számolt be róla a légi közlekedést nyomon követő FlightAware.com. A válsághelyzetet nem oldja, hogy az Egyesült Államok amúgy is jelentős belföldi légi forgalma az ünnepek alkalmával jelentősen nő. Kiemelt időszaknak számít például július 4-e, amikor az amerikaiak nemzetük legnagyobb ünnepét töltenék tőlük távolabb élő szeretteikkel.

A járatok törlésének hátterében a munkaerőhiányon kívül az ukrajnai háború globális következményei és a térségben is egyre jellemzőbb szélsőséges időjárási jelenségek állnak.

Nem túl rózsás a helyzet Ázsiában sem, ahol elsősorban a fapados légitársaságokra jár rá a rúd. Az egyik indiai cég alkalmazottai úgy döntöttek, hogy beteget jelentenek, miközben konkurens vállalatok, illetve nagyobb társaságok állásinterjúin tűntek fel. A Business Standard angol nyelvű indiai napilap beszámolója szerint nem véletlen, hogy az Air India, a Jet és az Akasa is nagyszabású toborzást tart a nyáron.

Belföldi problémák

Miután a nemzetközi helyzet egyre csak fokozódik, nem csoda, hogy már a budapesti Liszt Ferenc repülőtéren is érezni lehet az európai légi közlekedési problémák hatását. Ez az utóbbi időben olyan sok utasnak feltűnt, hogy a repülőtér kénytelen volt közleményben magyarázattal szolgálni a nyár folyamán utazni kívánó ügyfeleiknek.

Mint írják, a járattörlések jelenleg a budapesti repülőtér működését csupán kismértékben befolyásolják. A légitársaságoknál üzemelési okok miatt átlagosan jelenleg hetente 10–15  járatot törölnek, ami a közleményben leírtak szerint a tengerentúli állapotokhoz viszonyítva elenyészőnek mondható.

Kapcsolódó tartalom

Amennyiben már Önnek is mondták már le járatát, vagy akármilyen kényelmetlenséget tapasztalt a reptereken, kérjük az alábbi címre küldjön szerkesztőségünknek képet, rövid beszámolót:

velemeny@hirado.hu

A címlapfotó illusztráció.

Ajánljuk még