logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Függetlenség napi lövöldözések – az egyik elkövetőt még mindig keresik

Legalább hatan meghaltak és több tucatnyian megsérültek hétfőn Chicago egyik külvárosában, amikor egy fegyveres tüzet nyitott a július negyedikei ünnepi felvonulás résztvevőire. A lövöldözés gyanúsítottját, egy helybeli 22 éves férfit elfogták a rendőrök, és vádat emeltek ellene. Philadelphiában két rendőrt ért lövés, akik a helyi ünnepség biztosításán dolgoztak. Ott még keresik az elkövetőt – számolt be az M1 Híradója.

Halálra rémült családok tömegei rohannak, anyák, apák, karjukon kisgyerekeikkel menekülnek, és a sikoltozás közben is jól hallatszik a sorozatlövések zaja – ezt örökítette meg telefonjával az egyik függetlenség napi felvonulásra érkező Chicago egyik külvárosában hétfőn délután.

Rövid idő elteltével már csak a hátrahagyott kempingszékek, biciklik és triciklik emlékeztettek arra, hogy az utcákon a függetlenség napját ünnepelték az ott élők.

A lövöldözés nagyjából tíz perccel a felvonulás kezdete után kezdődött, amikor egy fegyveres az egyik ház tetejéről tüzet nyitott a tömegre. Legalább hatan meghaltak és 36-an megsérültek.

Egyszerűen szörnyű volt. Visszamentem, ott feküdt néhány lelőtt ember a földön, és volt egy kisfiú az egyik rendőr karjában. Ez a valaha volt legrosszabb élményem, mert a fiamra gondoltam, és csak elképzelni tudom, min megy keresztül az a család

– mondta az egyik szemtanú.

A rendőrök hajtóvadászatot indítottak az elkövető ellen. Egy fiatal, 18–20 év körüli vékony testalkatú férfit kerestek, aki autóval menekült el a helyszínről. A gyanúsított járművét rövid üldözés után megállásra kényszerítették, és elfogták a férfit.

A gyanúsítottat most a rendőrkapitányságra szállítják, ahol megkezdődik a nyomozás következő szakasza. Kihallgatjuk, hogy megbizonyosodjunk: valóban köze van-e ehhez az incidenshez” – mondta Lou Jogmen, a helyi rendőrfőnök.

Később azt is közölték: a 22 éves, környékbeli férfit, Robert E. Crimót gyanúsítják a vérengzéssel.

A Higland Park-i rendőrség által közreadott kép a 22 éves Robert E. Crimóról, akit a rendőrség őrizetbe vett az amerikai függetlenség napja alkalmából tartott felvonuláson történt lövöldözéssel kapcsolatban Chicago Highland Park nevű elővárosában 2022. július 4-én (Fotó: MTI/EPA)

Több mint nyolc órával a lövöldözést követően vették őrizetbe a 22 éves férfit, aki nem állt ellen az intézkedésnek. Nevét és fényképét már közzétették, de kihallgatása még a késő esti órákban is tartott. Amit tudni lehet, hogy egy létra segítségével mászott fel a háztetőre, ott megbújt, majd egy nagy teljesítményű puskával tüzet nyitott a felvonulókra” – számolt be az M1 helyszíni tudósítója.

Illinois állam kormányzója feldúlva nyilatkozott a tragikus eset kapcsán.

Dühös vagyok, dühös, amiért több ártatlan emberéletet vettek el fegyveres erőszakkal. Dühös vagyok, amiért szeretteiket örökre megtörték a ma történtek. Dühös vagyok, amiért a gyerekeket és a családjukat traumatizálták. Dühös vagyok, amiért ez történik Illinois és Amerika közösségeiben” – mondta Jay Robert Pritzker.

Philadelphiában is lövöldözés volt

Fegyveres incidens vetett véget a július negyedikei ünneplésnek Philadelphiában is. Ott

a központi rendezvény biztosításán dolgozó két rendőrt érte lövés.

A felvételeken jól látszik, ahogy a rémült emberek igyekeznek a lehető leggyorsabban elhagyni a tömegrendezvény helyszínét.

Ez őrület! Mi vagyunk a világtörténelem leginkább felfegyverzett országa, és ugyanakkor az egyik legkevésbé biztonságos ország egyben! Amíg az amerikaiak úgy nem döntenek, hogy lemondanak a fegyverekről, és lemondanak a lehetőségről, hogy fegyvereket szerezzenek, addig lesz ez a probléma” – fogalmazott Jim Kenney Philadelphia polgármestere polgármestere.

A sérült rendőröket kórházba szállították, állapotuk stabil. A merénylőt még keresik.

Címlapfotó: rendőrök helyszínelnek Chicago Highland Park nevű elővárosában, ahol egy fegyveres tüzet nyitott az amerikai függetlenség napja alkalmából tartott felvonuláson (MTI/AP/Nam Y. Huh)

Ajánljuk még