logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Ferenc pápa bízik benne, hogy újfent meghosszabbítják a Vatikán és Kína közti megállapodást

Ferenc pápa bízik benne, hogy a Vatikán és Kína közti megállapodást újból két évre meghosszabbítják, a Vatikán ugyanis „hosszú távra tervez” – derült ki abból az exkluzív interjúból, amelyet Ferenc pápa még a hétvégén adott a Reuters hírügynökségnek, de csak kedden tették közzé.

Az interjú most kiadott részében a katolikus egyházfő elsősorban a Vatikán és Kína között 2018-ban létrejött megállapodásról beszélt, amely a kínai katolikus püspökök kinevezését a Vatikánra – végső soron pedig a pápára – ruházza át. A megállapodás óta hat új püspököt neveztek ki Kínában, emellett hét másik püspök tisztségét rendezték, akiket 2018 előtt, vatikáni jóváhagyás nélkül neveztek ki.

A megállapodás kritikusai szerint az új püspökök alacsony száma Kínában az egyezmény eredménytelenségét igazolja. A pápa a folyamat lassúságát „a kínai módszernek” nevezte, úgy vélve, hogy a kínaiaknak sajátos időérzékük van, és „senki sem tudja siettetni őket”.

A kétoldalú egyezmény egyik legfőbb kritikusa Joseph Zen bíboros, volt hongkongi érsek,

akit májusban rövid időre letartóztattak egy nemzetbiztonsági ügy kapcsán. „Jóllehet a Vatikán jóhiszeműségből cselekedett, mégis felelőtlen döntést hoztak” – fogalmazott Zen bíboros egy múlt havi prédikációján. A bíboros szerint a Vatikán szemet huny az emberi jogok megsértése felett Kínában.

Ferenc pápa többször is a hidegháborús időszak diplomáciájához hasonlította a kétoldalú egyezményt, utalva arra, hogy annak idején elődei is korlátozott körülmények között tettek erőfeszítéseket azért, hogy életben tartsák a katolikus egyházat a kelet-európai kommunista országokban.

Az egyházfő most értésre adta:

belátta ugyan, hogy a kínai katolikus egyház püspökeinek kinevezéséről szóló megállapodás „nem ideális”, mégis bízik benne, hogy újabb két évre meghosszabbítják.

A diplomácia már csak ilyen. Ha egy korlátozott helyzettel találod szembe magad, nem az ideális utat, hanem a lehetséges utat kell megtalálnod” – mondta. „A diplomácia a lehetőségek művészete; hogy a lehetségest valósággá varázsoljuk” – tette hozzá az egyházfő.

Ajánljuk még