logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Emelkedett a manipuri sárlavina halálos áldozatainak száma

Emelkedett a manipuri sárlavina halálos áldozatainak száma: legfrissebb adatok szerint 48-an vesztették életüket az India északkeleti részén található államban egy vasúti építkezésen, ahol a hetek óta tartó esőzések földcsuszamláshoz vezettek – közölték helyi tisztségviselők kedden.

A kutatás és a mentés már hatodik napja zajlik, és több mint négyszázan vesznek részt benne. A mentőcsapatok keresőkutyákat és radart is bevetnek.

Az építkezést a hadsereg biztosította, mert a térségben évtizedek óta lázadók tevékenykednek. Az áldozatok többsége a katonák közül került ki. A sárlavina múlt csütörtök hajnalban zúdult a területre, amikor sokan aludtak.

A törmelék gáthoz hasonlóan eltorlaszolta egy folyó útját. Tisztségviselők szerint a víz vélhetőleg elárasztja a környékbeli, alacsonyan fekvő területeket, ha sikerül eltakarítani a földet. A helyi hatóságok felszólították a térség lakóit, hogy álljanak készen az evakuációra.

Az elmúlt három hétben pusztító esőzések zúdultak India északkeleti részére és a szomszédos Bangladesre. Az ítéletidő becslések szerint több száz ember halálát okozta Asszám, Manipur, Tripura és Szikkim államban. Bangladesben május 17-e óta többtucatnyian vesztették életüket. Eközben százezrek kényszerültek elhagyni otthonaikat.

Szakértők szerint egyebek között az éghajlatváltozás áll a korai esőzések mögött. A monszunesők rendszerint júniusban kezdődnek Dél-Ázsiában, de idén már márciusban jelentős mennyiségű csapadék hullott Indiára és Bangladesre.

Kapcsolódó tartalom

Pakisztánban legalább hatan – köztük nők és gyerekek – vesztették életüket, mert az eső miatt beomlott a házuk teteje – tájékoztatott a helyi katasztrófavédelem kedden.

A hatóságok attól tartanak, hogy a halálos áldozatok száma jóval magasabb lehet, mert sokan eltűntek, miután az éjszaka folyamán villámárvíz öntötte el Beludzsisztán tartományt. Az ítéletidő sok épületben okozott kárt a térségben.

Június óta legalább 38-an haltak meg Pakisztánban az esőzések miatt.

Ajánljuk még