logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Deutsch Tamás: Az európai baloldal veszélyezteti az egész európai energiaellátás biztonságát

Az európai és a vele szorosan együttműködő magyar baloldal veszélyezteti az egész európai energiaellátás biztonságát azzal, hogy javaslatával megakadályozná, hogy a földgáz és az atomenergia zöld minősítést kapjon – jelentette ki Deutsch Tamás, a Fidesz európai parlamenti (EP-) képviselője Strasbourgban kedden.

Azzal összefüggésben, hogy az EP strasbourgi plenáris ülésén kedden vitázik, majd szerdán szavaz a nukleáris energiát és földgázt a környezeti szempontból fenntartható energiaforrások körébe soroló taxonómia rendelethez kapcsolódó EP-javaslatról, Deutsch Tamás azt mondta: a jelenleg hatályos jogszabály baloldali megtorpedózása romba dönti Európa energiaellátásának biztonságát, és egekbe emeli az energia árát.

Emellett ellehetetleníti azt a célkitűzést is, hogy Európa függetlenedjen az orosz energiahordozóktól – tette hozzá. „Nem lesz energiaforrás, nem lesz energiaellátási biztonság, és az a kevés energia is megfizethetetlen lesz” – fogalmazott.

A képviselő közölte az is, hogy

Ukrajna kedden azzal fordult az Európai Parlament képviselőihez, járuljanak hozzá, hogy a taxonómia rendeletnek maradjon a része a földgázfelhasználás és az atomenergia békés célú felhasználása.

Aki segíteni akar az ukránoknak, az leszavazza az európai baloldalnak a földgáz és az atomenergia zöld minősítését ellehetetlenítő kezdeményezését – húzta alá Deutsch Tamás, majd kijelentette: „mi a magyar és az európai energiaellátás biztonsága mellett vagyunk”.

Tóth Edina, a Fidesz EP-képviselője a sajtónyilatkozat során aláhúzta: világos, hogy a 2050-ig elérni kívánt klímacélok megvalósítása elérhetetlen a földgáz és az atomenergia nélkül. Szavai szerint a szerdai EP-szavazás tétje, hogy lehetséges marad-e a megfizethető energiaárak biztosítása, valamint a rezsicsökkentés eredményeinek a fenntartása.

Az európai és magyar baloldal célja azonban az európai és magyar gazdaság teljes kivéreztetése, valamint az európai emberek elszegényítése – figyelmeztetett az EP-képviselő.

Az Európai Bizottság március elején bemutatott, a taxonómiára vonatkozó jogszabálytervezete egyes nukleáris energiával és földgázzal kapcsolatos tevékenységeket a környezeti szempontból fenntartható gazdasági tevékenységek körébe sorol.

Az ilyen tevékenységeket felsoroló listát nevezik uniós taxonómiának.

A taxonómiai rendelet egyike azoknak a jogszabálytervezeteknek, melyek révén az uniós bizottság forrásokat biztosítana a fenntartható növekedéshez, segítené a zöld beruházásokat és megpróbálná elkerülni a nem fenntartható projektek zöldként való feltüntetését.

Ajánljuk még