logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Biztonságpolitikai szakértő: Várható volt a migránsok közötti véres összecsapás

| Szerző: hirado.hu
Horváth József, az Alapjogokért Központ biztonságpolitikai tanácsadója szerint – sajnálatos módon – nem meglepő, hogy a migránsok és az őket utaztató szervezett bűnözői körök tagja közt fegyveres összetűzés alakult ki Szabadka mellett. Mivel a schengeni határszakaszon a legnehezebb az átjutás, a legnagyobb feszültség a szerb–magyar határon alakul ki. Ráadásul a tét komoly, hiszen a szervezett bűnözői körök több ezer eurót keresnek egy átcsempészett migránson.

Az Alapjogokért Központ biztonságpolitikai tanácsadója, Horváth József az M1 Ma reggel című műsorában a magyar határhoz közeli erdőben történt – migránsok által elkövetett – lövöldözéssel kapcsolatban kijelentette, számítani lehetett egy szombatihoz hasonló erőszakos cselekményre, amely során – afgánok és pakisztániak között kialakult összecsapásban – egy ember meghalt. Növelte a feszültséget annak ténye, hogy a schengeni határszakaszon a legnehezebb a keresztüljutás, így nem meglepő módon az összecsapás is ebben a térségben alakult ki – mutatott rá a szakértő.

Kapcsolódó tartalom

Arra a mindenkit foglalkoztató kérdésre, hogy hogyan juthattak fegyverhez a migránsok, Horváth József kijelentette: abból kifolyólag, hogy a térség néhány évtizede háborús övezet volt, nagyon könnyen fegyverhez lehet jutni a Balkán számos térségében.

Mivel a migránsok között már korábban létrejöttek szervezett bűnözői csoportok, nem meglepő, hogy fegyverekkel is rendelkeznek. Ezek a csoportok szervezik az útvonalakat, „kézről-kézre” adják a nekik euró ezreket fizető embereket.

A szakértő kijelentette: a szervezett bűnözői csoportokban olyan emberek sem ritkák, akiknek komoly harctéri tapasztalataik vannak, így nem váratlan, hogy a szerb csendőrség egy kőrözött terroristát is letartóztatott a térségben. Meglátása szerint egy egykori Al-Kaida, vagy Iszlám Állam tagság a „legjobb ajánlólevél” a bűnözői körökben.

Az Iszlám Állam Európában elkövetendő merényletekre való felhívása kapcsán az Alapjogokért Központ tanácsadója elmondta, a kijelentés inkább a magányos merénylőknek szólt, akiket így kívánnak ösztönözni kisebb merényletek végrehajtására.

Kapcsolódó tartalom

Ajánljuk még