logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Visszaszóltak Joe Bidennek, aki a benzinkutaktól várja az árak mérséklését

| Szerző: hirado.hu
Csökkentsék az árakat, amit a kutakon felszámítanak, hogy az a termékért fizetett költségeket tükrözze – így szól Joe Biden amerikai elnök közösségi média oldalán közzétett bejegyzése, amely széles körben váltott ki felháborodást az Egyesült Államokban. A posztra a kínai média is reagált.

Az elmúlt időszakban az Egyesült Államokban minden a rohamosan növekvő üzemanyag árak körül forog, és az ország demokrata vezetése mostanában bővelkedik az ezzel kapcsolatos megosztó kijelentésekkel.

Kapcsolódó tartalom

Újabb példa erre Joe Biden, az amerikai elnök közösségi média oldalán tett bejegyzése, amely széles körű felháborodást váltott ki az Egyesült Államokban. A demokrata elnök Twitter posztjában úgy fogalmazott:

Az én üzenetem a benzinkutakat üzemeltető és a töltőállomásnál az árakat meghatározó vállalatoknak egyszerű: ez a háború és a globális veszély ideje.

Csökkentsék az árakat, amit a kutakon felszámítanak, hogy az a termékért fizetett költségeket tükrözze. És tegyék ezt meg most!

A bejegyzésre válaszul az Amerikai Olaj- és Gázipari Szövetség is odapirított Bidennek, tweetjükben a következőt írták:
Dolgozunk rajta elnök úr. Addig is boldog Július 4-ét, és kérjük gondoskodjon róla, hogy a gyakornoka, aki ezt a posztot közzé tette, regisztráljon az Econ 101 – egy kurzus, amely során a résztvevők mikroökonómiai alapfogalmakkal ismerkedhetnek meg – őszi képzésére.

A Twitter poszt kapcsán Jeff Bezos, a multimilliárdos Amazon alapító is megszólalt: „Az infláció jóval fontosabb probléma annál, hogy a Fehér Ház folyamatosan ilyen kijelentéseket tegyen. Ez vagy félrevezetés, vagy az alapvető piaci dinamika mélységes félreértése”.
Nem mindenhol keltett azonban felháborodást a bejegyzés:
Az amerikai elnök kiírása kivívta a kínai állami média támogatását: „végre rájött – Biden –, hogy a kapitalizmus a kizsákmányolásról szól” – reagált a bejegyzésre Chen Weihua a China Daily EU irodavezetője.

A Fox News Sunday felkereste a Fehér Házat, hogy tisztázza Biden, mely konkrét benzinkutakra gondolt, azonban ezt nem voltak hajlandók kommentálni. Egyébként Biden egy korábbi beszédében úgy nyilatkozott, a benzinkutak általában nem keresnek többet mint 2–5 cent (8–20 forint) – az általuk eladott üzemanyagon literenként, a költségeiket beleszámítva.
Az Egyesült Államokban egyébként körülbelül 408 forintot kérnek el egy liter benzinért, a gázolaj litere pedig 486 forintba kerül.

Ajánljuk még