logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Tüntetnek a magas üzemanyagárak miatt Nagy-Britanniában

| Szerző: hirado.hu
Elegük lett a briteknek a magas üzemanyagárakból, emiatt tüntetések zajlanak országszerte, Nagy-Britanniában. A demonstráció főként a háromsávos autópályákat célozta meg.

Hatalmas az elégedetlenség Nagy-Britannia-szerte, ugyanis az üzemanyagárak rekordmagasságokba emelkedtek az elmúlt hetekben. Az Experian adatszolgáltató vállalat felmérései alapján a benzin literenkénti átlagára Nagy- Britanniában 191,5 pennyre (890 forint), a gázolajé pedig 199 pennyre (922 forint) emelkedett vasárnap. A magas üzemanyagárakat az ukrajnai háború még feljebb tolta – írta a BBC hírportálja.

A tiltakozók Angliában, Walesben és Skóciában tüntetnek a magas üzemanyagárak miatt. A demonstráció főként a háromsávos autópályákat célozta meg.

A brit kormány közleményében tudatta, bár megérti, hogy az emberek az emelkedő energiaárakkal küszködnek, és joguk van tiltakozni, de az emberek mindennapi életét nem szabad megzavarni ilyen demonstrációkkal.

Tom Harding gwenti rendőrfelügyelő jelentése szerint hatalmas fennakadások tapasztalhatók országszerte, amelyek jelentős késéseket eredményeztek a tömegközlekedésben is. Az útlezárások miatt az M4-es autópálya egyes részei leálltak, az autós konvojok mindkét irányból a Prince of Wales híd felé haladtak, amely átszeli a Severn folyót Anglia és Wales között. A hidat keleti irányban lezárták, a rendőrök pedig leállították a tiltakozást a nyugati irányú autópályán, mielőtt az elérte volna az átkelőhelyet. Az avoni és somerseti rendőrség közölte, hogy lassan haladó útlezárások miatt a tüntetőknek szünetet kell tartaniuk, mielőtt visszatérnének az autópályákra.

Mindezek után a rendőrség bejelentette, hogy egy második tiltakozás is elkezdődött az A38-as úton Ivybridge-től északra, ahol egy embert letartóztattak, mert veszélyesen alacsony sebességgel közlekedett, korlátozva a forgalom előrehaladását.

A skóciai rendőrség közölte, hogy tudomása van az autópályákon és a főutakon zajló tiltakozásokról, és felszólította az autósokat, hogy az útviszonyoknak megfelelő sebességgel vezessenek.

Több képviselet is nyilatkozott az üggyel kapcsolatban. Gordon Balmer, a független töltőállomásokat képviselő Petrol Retailers’ Association ügyvezető igazgatója szerint

az emelkedő üzemanyagárakat még magasabbra emelte az ukrajnai háború,

amelynek során Oroszország, a világ egyik legnagyobb olajexportőre szankciókkal néz szembe.

A brit pénzügyminiszter, Rishi Sunak kijelentette, hogy alaposan megfontolja az üzemanyagadó jelentősebb csökkentésére irányuló felhívásokat, miután a márciusban bevezetett literenkénti 5 pennys (23 forint) csökkentés sem tudta megállítani az áremelkedést.

A borítókép illusztráció. 

Ajánljuk még