logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Sok migráns csoportokba verődve próbál áttörni a határon a szabadkai lövöldözés hírére

Továbbra is ostrom alatt áll a déli határzár, a migránsok hullámokban és nagy csoportokban próbálnak Magyarországra jutni. A hétvégén csaknem 1700 esetben intézkedtek a magyar hatóságok az illegális bevándorlók miatt. Közben továbbra sem csillapodnak a kedélyek a Vajdaságban, ahol szombaton migráns csoportok lövöldöztek egymásra. Az esetnél egy ember meghalt, de a leszámolásban résztvevők közül sokan még mindig szökésben vannak – számolt be az M1 Híradó.

Az M1 tudósítója a helyszínről bejelentkezve elmondta: Az erdőt átfésülték a rendőrök és igyekeztek mindenkit elfogni, de néhányan megszöktek. Az erdőben már viszonylag nyugalom van, de a 100 fősre tervezett szabadkai befogadóközpontban 300-an vannak jelenleg és a környező bozótosokban is sátrat vertek. Az M1 tudósítója több migránssal is beszélt, akik

elmondták, hogy minden éjjel megpróbálnak átjutni a magyar határon és korábban nagy összegekért cserébe embercsempészek is segítették őket. Az erdőt az embercsempészek már felosztották maguk között, ki melyik területről szállítja a migránsokat. A lövöldözés hírére sok migráns megijedt és kisebb csoportokban próbálnak átjutni a határ magyar oldalára.

Nem enyhül, sőt erősödik a migrációs nyomás Magyarország déli határain. Napról napra fiatal, a származásukat igazolni nem tudó férfiak százai, sőt sokszor ezrei próbálnak illegálisan átjutni a határzáron.

A hétvégén is ostrom alatt állt a határ, amikor csaknem 1700 esetben kellet intézkednie a katonáknak és rendőröknek illegális bevándorlás miatt.

A migránsok csoportjaira nem egyszer a települések külterületén, kukoricásokban csaptak le a rendőrök. Sokan az embercsempészekre vártak, hogy tovább vigyék őket. Nem ritka, hogy a csempészek 20-30 embert is bezsúfolnak egy kisteherautóba, de az is rendszeres, hogy majdnem 10 ember utazik egy személyautóban.

Közben a bevándorlók a csempészek segítségével egyre agresszívebben, semmit nem tisztelve próbálnak átjutni a határzáron. Most már az is rendszeres, hogy nem csak kövekkel, husángokkal és létráikkal, hanem lőfegyverekkel támadnak a hatóságokra.

Az embercsempész-hálózatok ugyanis felosztották a déli határ szerb oldalát, és ők azok, aki felfegyverzik a migráns-csapatokat. Ráadásul egymással is folyamatos háborúban állnak a bűnbandák, ugyanis az illegális bevándorlók fejenként több ezer eurót is hajlandók fizetnek annak, aki Magyarországra juttatja őket.

Ez a háború érkezett újabb fejezetéhez szombaton, amikor migránsok két csoportja – több tucat illegális bevándorló – támadt egymásra lőfegyverekkel hajnalban a Szabadka melletti erdőben.

A migránsbandák az önkényesen kisajátított területen vesztek össze. Az agresszív bevándorlók ráadásul nem csak egymásra, hanem a kiérkező rendőrökre is lőttek, majd elfutottak.

Az összecsapásban 7-en súlyosan megsérültek, egy migráns pedig életét vesztette. A rendőrség hajtóvadászatot indított. Minden a környéken várakozó migránst bevittek a rendőrségre és kihallgattak. Elterjedtek olyan információk is, miszerint a szerb csendőrség egy körözött terroristát is őrizetbe vett.

A feszültség azóta sem csillapodik: vasárnap hajnalban ismét lövések hallatszottak, ezúttal a kelebiai erdőből.

A hatóságok így visszamentek a helyszínre.

Kapcsolódó tartalom

A helyieket felzaklatták a történtek. Már szombat este békés tüntetésbe és aláírásgyűjtésbe kezdtek. Arra kérik a hatóságokat, hogy a bevándorlókat vigyék befogadótáborba. A szabadkaiak azt mondták: félnek, hogy az összecsapás megismétlődik.

„Hogy aludjak nyugodtan, egy ilyen eset után? Nem tudhatom, hogy mikor bukkan elő valaki a kukoricásból és támad rám fegyverrel. Ha ugat a kutyám, én már nem merek kimenni hogy ellenőrizzem, miért” – panaszolta egy helyi nő.

Sokak szerint napok óta látszott, hogy baj lesz, a migránsok 50-60 fős csoportokban vonultak a határkerítés felé és a taxisok is megállás nélkül hordták őket a határ menti erdőkbe.

2015 óta folyamatos ostrom alatt áll az Európai Unió teljes határvidéke! – erről a magyar Nemzet írt. A lap kiemeli: az embercsempészek megállás nélkül próbálkoznak betörni a régióba, hogy felvegyék a pénzüket és menjenek vissza keletre egy újabb adag emberért.

Az Európai Unió mégis félrenéz, és nem vesz tudomást a problémáról, sőt Magyarországot bírálja. Pedig Európát most Magyarország és Szerbia véd – fogalmazott a lap.

Kapcsolódó tartalom

Ajánljuk még