logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Letartóztatták és megfigyelik a dániai plázás ámokfutót

Előzetes letartóztatásba került az a 22 éves dán férfi, aki tegnap este lövöldözött egy koppenhágai bevásárlóközpontban. A támadó tíz emberre lőtt rá: hárman meghaltak, heten pedig megsebesültek. A plázában pánik tört ki, menekülés közben további húsz ember sérült meg. A rendőrség kizárta a terrortámadás lehetőségét, de a támadás indítékáról továbbra sincs információ. Az ámokfutó magányos elkövető volt, mentális problémái voltak, őrizetbe vétele után pszichiátriai megfigyelés alá került – számolt be az esetről az M1 Híradója.

 

Pánikszerűen menekülő emberek, lövések zaja. A mobiltelefonnal rögzített felvételt abban a koppenhágai bevásárlóközpontban készítette egy szemtanú, ahol vasárnap este nyitott válogatás nélkül tüzet a vásárlókra egy fegyveres.

Kapcsolódó tartalom

„Az egyik bolt bejáratánál álltam, amikor meghallottam a lövéseket. Elkezdtek felém futni az emberek, én is szaladtam velük. Egy üzlethelyiségben bújtunk el, próbáltuk kideríteni, mi történt. Ekkor újabb lövéseket hallottunk, kettőt vagy hármat a másik irányból. Kitört a pánik, az emberek rohanni kezdtek a kijáratok felé, majd vissza. Beszaladtak az üzletekbe, és próbáltak elbújni hátul” – számolt be a támadásról egy helyszínen tartózkodó dán nő.

A szemtanúk elmondták, hogy az első lövések eldördülése után sokan az üzletekben, a mosdóhelyiségekben próbáltak menedéket keresni, míg mások a vészkijáratokon próbálták elhagyni az épületet. Menekülés közben sokan elestek és megsérültek, húsz embert a mentőknek kellett ellátniuk.

A támadóról több felvétel is készült, amelyen jól jól látható, hogy vadászpuskával a kezében járkál az üzletház folyosóin, majd rohanva újra támadásba lendül.

A koppenhágai rendőrség nagy erőkkel érkezett a helyszínre, és az első riasztás után 13 perccel már el is fogták az ámokfutót, egy 22 éves dán férfit.

A környéket lezárták, a mentőegységek pedig megkezdték a sérültek ellátását. Sorren Thomassen koppenhágai rendőrkapitány hétfőn számolt be a nyomozás eredményeiről, amiben kizárta a terrortámadás indítékát.

„Nincs semmi, sem a nyomozásunkban, sem az általunk vizsgált dokumentumokban, sem a talált tárgyakban, sem a tanúk vallomásaiban, ami arra utalna, hogy terrorcselekmény történt” – mondta Sorren Thomassen. Hozzátette, a dán rendőrség szerint az áldozatokat véletlenszerűen vette célba az elkövető, és arra utaló jeleket sem találtak, hogy lettek volna tettestársai. A merénylő ellen háromrendbeli emberölés és hétrendbeli emberölési kísérlet miatt emeltek vádat a koppenhágai városi bíróságon hétfőn, a következő 24 napban pedig pszichiátriai megfigyelés alatt tartják.

„Ez egy szörnyű ügy. A férfit most elmegyógyintézetbe szállítják, de a nyomozás folytatódik” – nyilatkozta a zárt ajtók mögött megtartott tárgyalás után a vádat képviselő Soren Harbo ügyész.

A lövöldözésnek három halálos áldozata van, és hét sérültje, akik közül négy ember fekszik kórházban súlyos, de stabil állapotban. A rendőrségi beszámolók szerint az áldozatok 15 és 50 év közöttiek, többségük dán állampolgár, de a sérültek között vannak svédek is.

Mette Frederiksen dán miniszterelnök hétfői sajtótájékoztatóján arról beszélt, hogy a skandináv országot kegyetlen támadás érte. Mint fogalmazott: „Gyönyörű és általában olyan biztonságos fővárosunk a másodperc töredéke alatt megváltozott.” 

Ajánljuk még