logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Schallenberg Kairóban: Nem az uniós szankciók felelősek az élelmezési válságért

Nem az uniós szankciók felelősek az észak-afrikai élelmezési válságért, hanem az ukrajnai orosz hadművelet – jelentette ki vasárnap Alexander Schallenberg osztrák külügyminiszter Kairóban.

Számeh Sukri egyiptomi külügyminiszter oldalán tartott sajtótájékoztatóján Schallenberg úgy vélekedett, hogy Egyiptomban és Észak-Afrikában az orosz narratíva vált uralkodóvá, mely szerint a Moszkva ellen elrendelt uniós büntetőintézkedések tehetők felelőssé a nehéz élelmezési helyzetért.

Mint mondta, ezt a hamis információt helyre kell igazítani. „Mert orosz rakéták rombolnak le ukrán magtárakat” – húzta alá az osztrák diplomácia vezetője. Közölte, hogy Oroszországot és Vlagyimir Putyin orosz elnököt terheli a felelősség, hogy az ukrán kikötőkből nem indulnak gabonaszállítmányok. Hozzátette, hogy a háború hullámai mindenkit elérnek, így Egyiptomot is, s szerinte Putyin politikájának következményei a növekvő energiaárak, a megszakadt ellátási láncolatok és az élelmiszerellátásban jelentkező gondok.

Schallenberg mindemellett az EU további támogatását helyzete kilátásba Egyiptomnak, amelyet fontos partnerként és „a térség stabilitásának horgonyaként” méltatott.

Sukri nem fűzött megjegyzést a Schallenberg által elmondottakhoz, mindössze annyit közölt, hogy Kairó igyekszik más módon úrrá lenni az élelmezési válságon. Egyiptom gabonája mintegy 90 százalékát importálja, nagyrészt Ukrajnából. Az ukrajnai orosz hadművelet következtében kialakult hiány nyomán a gabona tonnánkénti ára megkétszereződött.

Schallenberg migrációs kérdésekről is beszélt. Mint mondta, Egyiptom ebben a kérdésben is fontos partner. Az ENSZ szerint jelenleg mintegy kilencmillió migráns és menekült tartózkodik az országban. Sukri hangsúlyozta, hogy Kairó mindent elkövet, hogy távol tartsa a migrációs válságot európai partnereitől. Ezzel összefüggésben rávilágított, hogy az egyiptomi parti őrség próbálja elejét venni annak, hogy migránsok bárkákon vágjanak neki a tengeri útnak Európába.

Ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy egyre többen próbálkoznak az átkeléssel. Az egyiptomi tárcavezető hozzátette, gyakran olyan fiatal férfiakról, vagy fiúkról van szó, akiket a családjaik küldenek a jobb élet reményében Európába.

Schallenberget Gerhard Karner belügyminiszter is elkísérte kairói útján. Karner vasárnap találkozott egyiptomi hivatali partnerével és az illegális migráció és emberkereskedelem elleni országos koordinátorral, hogy megvitassa az illegális bevándorlást érintő kérdéseket.

Ajánljuk még