logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Lítiumadó bevezetését szorgalmazza Kalifornia állam

| Szerző: hirado.hu
Az Amerikai Egyesült Államokban található Kalifornia állam csütörtökön hagyta jóvá azt a tervezetet, amely szerint megadóztatja az elektromos járművek akkumulátorainak lítiumát, hogy bevételre tegyen szert egy környezetvédelmi helyreállítási projekthez. A döntés annak ellenére született meg, hogy az iparág képviselői hátrányosnak ítélik meg – számolt be a Reuters. A januártól bevezetendő adó egy úgy nevezett átalányadó lesz, amit a lítium tonnánkénti mennyiségére vetnek ki.

 

Kalifornia törvényhozása szerda este hagyta jóvá a lítiumadó bevezetését, amelyre csütörtökön az állam demokrata kormányzója, Gavin Newsom is rábólintott.

A Kalifornia területén elhelyezkedő Salton-tó térségében óriási lítiumkészletek találhatók, azonban a területet korábban súlyosan károsították a mezőgazdaságban évekig használt növényvédő szerek. Az adóból befolyó összegeket részben a régió megtisztítására fordítják.

Tiltakoznak a térség lítiumkitermelő vállalatai

A területen három lítiumkitermelő vállalat működik, amelyek egy környezetbarát eljárást alkalmazva jutnak hozzá az anyaghoz.

A vállalkozások többsége nemtetszésének adott hangot az új intézkedéssel kapcsolatban, mivel szerintük az adó nem csupán a befektetőket, hanem a vásárlókat is elriasztja. Továbbá jelezték a lítiumadó bevezetése kapcsán, hogy áthelyezik székhelyüket Utahba vagy Arkansasba, a szintén lítiumban gazdag, sós lelőhelyekre.

A januártól bevezetendő adó egy úgynevezett átalányadó lesz, amit a lítium tonnánkénti mennyiségére vetnek ki. Az adó mértékét minden évben felülvizsgálják, továbbá az állami tisztviselők abba is beleegyeztek, hogy a százalékos alapú adóra való esetleges áttérés lehetőségét fenntartják.

A Controlled Thermal Resources (CTR) Ltd. cég előzetes tervei szerint 2024 közepéig 60 ezer tonna lítiumot termelne ki az államban, amely megközelítőleg 6 millió elektromos autó gyártásához elegendő.

A vállalat elhatározása, mellyel az USA legnagyobb lítiumtermelővé válna, az új döntéssel most veszélybe került – mondta Rod Colwell, a társaság vezérigazgatója.

A CTR Ltd. számára ráadásul a lítiumadó számos késedelmet is okozhat, ezáltal több autógyártó vállalat (General Motors és Stellanis N.V.) részére megígért határidős szállítást sem tudná betartani.

Rod Colwell továbbá úgy gondolja:

„Egy olyan adó támogatása, ami miatt az autógyártók számára olcsóbb lehetőségként kínálkozik Kínából a lítium beszerzése, tönkreteszi ezt az ígéretes kaliforniai iparágat, mielőtt még szárnyra kaphatott volna.”

A borítókép illusztráció. 

Ajánljuk még