logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Folyamatosan zajlik a betakarítás a földeken

Folyamatosan zajlik a betakarítás a földeken, a száraz, meleg időjárás és az aszály ellenére az ország kenyere biztosított – közölte az Agrárminisztérium (AM) vezetője a tárca szombati közleménye szerint.

Nagy István a közösségi oldalára feltöltött videóban arra hívta fel a figyelmet, hogy az őszi árpa aratásával június közepén kezdődtek meg a betakarítási munkálatok a földeken, és a legtöbb helyen a hónap végére már végeztek is a begyűjtéssel.

A miniszter szerint félő, hogy a több hónapja tartó csapadékhiány miatt az elmúlt éveknél alacsonyabb terméshozam várható a kalászos gabonából.

Az aszály legsúlyosabban Bács-Kiskun, Békés, Csongrád-Csanád, Jász-Nagykun-Szolnok és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyét érinti. A Dunántúlon a kritikus fázisokban a növények több esőt kaptak, ezért ezeken a területeken kedvezőbb a helyzet.

A kárbejelentéssel érintett területek nagysága június végére elérte a 230 ezer hektárt.

A kialakult helyzetben az agrárkárenyhítési rendszer fontos segítséget jelent az ágazat szereplői számára. Az eddigi aszálybejelentések 80 százaléka az őszi vetésű kalászosokra vonatkozik. Az agrártárca útmutatója segíti az eligazodást a kárenyhítő juttatás igénylésében – hívta fel a figyelmet a tárcavezető.

Nagy István a közlemény szerint arról is beszélt, hogy az őszi búza betakarítását is elkezdték már a gazdálkodók, igaz országosan még csak 5 százalékos a készültség. Békés megyében haladtak eddig a legjobban a termelők a munkálatokkal.

Emellett a szalma betakarítása is megkezdődött, a megnövekedett kereslet miatt. A búza mellett a repce aratása is zajlik, egyelőre azonban országosan mindössze hektáronként 1,5 tonnás termésátlaggal.

A miniszter hangsúlyozta, továbbra is óriási szükség van a csapadékra, mert ha két héten belül nem jön meg az eső, akkor kukorica- és napraforgótermés komoly veszélybe kerülhet. Nagy István köszönetét fejezte ki a gazdáknak, akik munkája révén friss és egészséges élelmiszer kerülhet mindennap a magyar családok asztalaira.

A magyar mezőgazdaság és élelmiszeripar több mint 20 millió ember ellátására képes – emlékeztetett Nagy István a közlemény szerint.

Ajánljuk még