logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Újabb uniós pénzügyi támogatást kaphat Kijev

Az Európai Bizottság pénteken javaslatot tett egy új, egymilliárd eurós makroszintű európai uniós pénzügyi támogatásra (MFA) Ukrajna számára – tájékoztatott a brüsszeli testület sajtóközleményben pénteken.

A javasolt összeg a mintegy 9 milliárd eurós rendkívüli MFA-csomag első része lenne, és kiegészíti az év első felében folyósított 1,2 milliárd eurós MFA-gyorssegélyt. Összesen tehát 2,2 milliárd euróra emelné az Ukrajnának a háború kezdete óta nyújtott teljes makroszintű uniós pénzügyi támogatás összegét.

A bizottság javaslatát az Európai Parlamentnek és az uniós kormányokat tömörítő Tanácsnak is jóvá kell hagynia. Ha ez megtörténik, az EU az ukrán hatóságokkal egyetértési és kölcsönmegállapodást ír alá, ezután a bizottság Ukrajna rendelkezésre bocsátja az egymilliárd eurót.

Az MFA-források kedvező feltételekkel, hosszú lejáratú hitelek formájában állnak majd Ukrajna rendelkezésére.

A támogatás célja, hogy megerősítse Ukrajna makrogazdasági stabilitását és általános ellenálló képességét az Oroszország indította háborúval és az ebből fakadó gazdasági kihívásokkal összefüggésben.

Az EU költségvetése, a szolidaritás jegyében, fedezi a hitel kamatköltségeit. A korábbi makroszintű pénzügyi támogatási kölcsönökhöz hasonlóan a bizottság a nemzetközi tőkepiacokon vesz fel hitelt, és a bevételt ugyanilyen feltételekkel utalja át Ukrajnának. Az Ukrajnának nyújtott hitel értékének 70 százalékát az EU költségvetéséből elkülönített összegek fedezik – olvasható a sajtóközleményben.

Ajánljuk még