logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Szijjártó NATO-csúcs után: Az európai külső határokat erősen kell védeni, és ebben a NATO-nak is van feladata

Minden eddiginél nagyobb migrációs nyomásra kell készülni – erről Szijjártó Péter beszélt a NATO csúcstalálkozó után. A miniszter hangsúlyozta: Az európai külső határokat erősen kell védeni, és ebben a NATO-nak is van feladata. Csütörtökön zárult a NATO-csúcs Madridban, ahol megállapodtak abban, hogy minden eddiginél több pénzt szánnak polgári és katonai felhasználású új technológiák fejlesztésére. A csúcstalálkozó fő témája az ukrajnai háború volt. Orbán Viktor a madridi NATO-csúcsról küldött videóüzenetében úgy fogalmazott: ha lesz béke, nem lesz infláció – számolt be az M1 Híradó.

Egymilliárd euró – soha nem látott módon ennyi pénz összpontosít a jövőben a NATO egy kockázati tőkealapba. Többek között erről írtak alá egy megállapodást a NATO tagországok vezetői pénteken Madridban.

A kezdeményezéshez 22 NATO tagország, köztük Magyarország is csatlakozott, amelynek lényege a kettős, polgári és katonai felhasználású új technológiák fejlesztésének támogatása. Ebbe beletartozik például a befektetés a szövetség stratégiai céljaival összhangban ténykedő, feltörekvő technológiai vállalatokba való befektetés.

A romló háborús helyzet, az élelmiszerválság, a háborús infláció és a gazdasági válság – ezekre kell válaszokat találni – fogalmazott a miniszterelnök a madridi NATO csúcson még szerdán.

Orbán Viktor egyértelművé tette:

Magyarország nem sodródhat bele az orosz–ukrán konfliktusba, és mindent meg kell tenni, hogy újra béke legyen.

A kormányfő hangsúlyozta: ha lesz béke, nem lesz infláció.

Kapcsolódó tartalom

„A háborús inflációnak és a fenyegető háborús gazdasági válságnak csak a béke vethet véget. Szorgalmaztuk ezért, hogy minél hamarabb legyen tűzszünet és kezdődjenek meg a béketárgyalások.

Azt javasoltuk, hogy a NATO erőfeszítések középpontjában most már a béke megteremtését helyezzük”

– fogalmazott a magyar kormányfő.

A madridi NATO csúcs harmadik napján a délről jövő fenyegetés is terítékre került. A magyar külügyminiszter a csúcstalálkozó után arról beszélt, hogy az utolsó munkaülésen a déli biztonsági kihívásokkal foglalkoztak, ugyanis az észak-atlanti szövetség „360 fokos” megközelítést alkalmaz, mivel nem csak a keleti irány jelent kockázatokat, sőt éppen a terrorfenyegetés az egyik legnagyobb veszély.

Kapcsolódó tartalom

Szijjártó Péter szerint minden eddiginél nagyobb migrációs nyomásra kell készülni az Afrika felől fenyegető migrációs nyomás és az orosz–ukrán háború miatt kialakuló élelmiszerválság miatt.

„Minden eddiginél sokkal nagyobb migrációs nyomással kell majd szembesülnünk az ukrajnai háború nyomán előálló élelmiszerhiány illetve a terrorfenyegetések miatt. Már eddig is idén, 2022-ben több mint 100 ezer illegális bevándorlót kellett megállítanunk az ország déli határánál” – hangsúlyozta a miniszter.

Szijjártó Péter úgy fogalmazott: Magyarországnak az európai külső határokat erősen kell védenie, ezt mi meg is tesszük, de ezen a téren Magyarország mellett a NATO-nak is van feladata.

Ajánljuk még